Puma - apraksts, dzīvesvieta, dzīvesveids

Ar puma ir domāts, ka tas dzīvo Amerikas Savienoto Valstu un tuvējo teritoriju plašumos. Šis dzīvnieks ir nonācis Ginesa rekordu grāmatā kā zīdītājs ar vislielāko vārdu skaitu. To sauc par briežu tīģeri, kalnu lauvu, pumu utt. Angļu valodā ir aptuveni četrdesmit vārdi, kas ir aptuveni tāds pats skaits dažādu pasaules tautu kaimiņvalodās. Mūsu valsts teritorijā šie indivīdi ir pazīstami visiem ar nosaukumu puma. Tie ir viltīgi, savvaļas un ļoti bīstami.

Apraksts un biotops

  1. Ģimenes pārstāvji ir ierindoti lielās kategorijās. Viņi ir sāncenši jaguāram savās ārējās īpašībās. Ķermeņa garums var sasniegt 1,7 m. Ar astēm šie skaitļi automātiski palielinās līdz 2,4 m. Zīdītājiem zīdītāji aug līdz 70 cm ar ķermeņa svaru 100 kg. Vīriešu dzimuma indivīdi ir par 25% lielāki nekā sievietes.
  2. Krūtis krūtīs un kaklā ir sarkanā krāsā. Galvas krāsa ir pelēka, un uz ausu galiem ir tā saucamie pušķi, kas izgatavoti no matu ķekariem. Tie ir tumši, gandrīz melni. Ja paskatās uz indivīdiem kopumā, viņu apakšējā ķermeņa daļa ir apgaismota, un tops ir tumšs.
  3. Ir dažas krāsas atšķirības, tas ir atkarīgs no dzīvnieku izplatīšanas zonas. Piemēram, dienvidu pampas un tropu zonu iedzīvotāji ir tuvu sarkanīgajiem toņiem. Un tie, kas dzīvo Ziemeļamerikas plašumos, ir vairāk sudrabaini. Kažokādas ir saīsinātas un blīvas, nevis izvirzītas, ir vienveidīgas, rupji strukturētas.
  4. Šie zīdītāji atšķiras ar lieliem un spēcīgiem zobiem. Līdz ar to ir iespējams noteikt, kura vecuma kategorija tiek klasificēta. Individuālā fangs aizķer spēli, savukārt griezēji palīdz saplēst audus un kreka kaulus. Aste darbojas kā balansētājs, tas palīdz saglabāt līdzsvaru un ātri pārvietoties.
  5. Ķermenis ir muskuļots, elastīgs. Neskatoties uz lielo izmēru, dzīvnieki ir elastīgi un elastīgi. Tajā pašā laikā tie ir graciozi un mēra, respektējot konkurentus. Vadītājs, salīdzinot ar lietas vispārējām iezīmēm, ir neliels. Tam ir noapaļots formāts. Paws saīsināts, milzīgs, ar bieziem kauliem, muskuļoti. Pakaļējās ekstremitātes ir spēcīgākas un attīstītākas, ar 4 pirkstiem katrā rokā, savukārt priekšējās ķepas ir 5 pirksti.
  6. Šie dzīvnieki ir bieži sastopami dažādās ainavās. Tās tiekas uz zemienes teritorijām, tropiskajās biezokās, aizaugušās meža siksnās, jauktajos mežos, kā arī pampās, zemienēs un pat skujkoku platībās. Garums sasniedz Kanādu un nāk no Ziemeļamerikas. Pagājušā gadsimta sākumā šie dzīvnieki Amerikas Savienotajās Valstīs gandrīz pilnībā tika iznīcināti, bet iedzīvotāji tika daļēji atjaunoti.
  7. Šodien, puma ir neuzticīgi svešiniekiem, un tāpēc pārmērīgi bīstami. Cilvēki cenšas pieradināt cilvēkus, bet viņi to dara slikti. Iedzīvotāji ir daļēji atveseļojušies, ir izplatījušies līdzīgi lūšiem un leopardiem. Pumas medības ir attiecīgi, un tās dzīvo vietās, kur ir pārtika.

Statuss

Загрузка...
  1. Kopš 1970. gadu sākuma šie dzīvnieki ir oficiāli aizsargāti. Šīs manipulācijas ir paredzētas, lai saglabātu visu dzīvnieku spēku skaitu. Daļēji tas tiek darīts sly. Amerikā ir aizliegts medīt medus, bet brāļi vienmēr ir bijuši un būs. Tie rada neatgriezenisku kaitējumu to tirdzniecībai.
  2. Arī šaušana notiek tāpēc, ka puma bieži nogalina lopus. Vietējiem lauksaimniekiem nav nekas palicis, bet viņu ieroči. Tomēr indivīdi turpina vairoties, paaugstināt pēcnācējus un paslēpt no cilvēkiem. Viņi pielāgojās tām ainavām, kuras viņi nekad nav bijuši līdz šim. Amerikas Savienoto Valstu rietumu daļā šo zīdītāju skaits ir atsākts. Viņi arī kļuva vairāk austrumos un dienvidos.

Dzīves veids

Загрузка...

  1. Jāapzinās, ka puma klasificē kā savvaļas kaķus. Viņi tiek turēti atsevišķi vai kopā ar pēcnācējiem, partneriem var ļaut tiem tuvoties tikai pārošanās sezonā. Kad laulātie pāri veidojas, sākas pārošanās periods, par ko liecina skaļa kaķa raudāšana uz visu apkārtni. Šie indivīdi ir picky attiecībā uz biotopu izvēli, tie iezīmē teritoriālo īpašumu robežas, izmantojot nagus vai urīnu.
  2. Ir svarīgi, lai dzīvesvietas teritorijā būtu pārtika, un arī tur bija pietiekami daudz patversmju. Mīļākās vietas ir meži un zālāji, kas apstādīti ar veģetāciju daļēji vai pilnībā. Šie plēsēji, atšķirībā no sevi, nemēģina nekavējoties ieņemt milzīgu teritoriju. Ja ēdiens ir pietiekams, tad uz 70 kvadrātmetru zemes gabala. km apmetās apmēram 10 personas. Tomēr vīrieši izvēlas vairāk medību platību, piemēram, 100-300 kvadrātmetru. km Sieviešu pārstāvji ir pieticīgāki, maksājot 40-200 kvadrātmetrus. km, tas ņem vērā pēcteču vietu.
  3. Dzīvnieki pārvietojas no vienas vietas uz otru, viss ir atkarīgs no gada sezonas. Viņi nedzīvos ziemā un vasarā vienā rajonā, jo ir nepieciešams iegūt pārtiku un uzlabot dzīves apstākļus. Dienas laikā pumas sēž saulē vai pavada lielāko daļu sava laika norobežotās vietās. Darbība izpaužas naktī vai krēslā, kad nāk medību periods.
  4. Šie zīdītāji kalnos tik labi pārvietojas, ka tos nesajauc pat vissarežģītākās dabas ainavas. Viņi peld, uzkāpt koku stumbros, pārvar akmens šķēršļus, cerot atrast labāko vietu medīt. Lēciena augstums ir apmēram 2 metri, garums - 6 metri, kas dzīvo līdz 50 km. pulksten 1
  5. Pumas, pateicoties to stiprumam, var vilkt upuri, kas ir 6 reizes lielāks nekā pašam zīdītājam. Attiecībā uz dabas ienaidniekiem praktiski nav. Bet jaunus vai vecus pumas var medīt ar vilku, aligatoru vai jaguāru iepakojumiem. Pārstāvētie indivīdi cenšas izvairīties no tikšanās ar vīrieti, viņi vienkārši neuzbrūk. Izņēmumi ir gadījumi, kad cilvēki negaidīti parādījās tuvumā.

Jauda

Загрузка...

  1. Jāatzīmē, ka plēsēji medības galvenokārt notiek krēslā. Visbiežāk puma sēž apsēstībā, tad izlēkšana, uzbrūk upurim. Kaķis nekavējoties mēģina iekost plēsēju kaklu, lekt uz muguras.
  2. Visbiežāk šie dzīvnieki medības brieži, aļņi, nagaiņi, ragavas un guanacos. Lielu kaķu uztura pamatā ir dzīvnieku izcelsmes pārtika. Bieži vien šādi indivīdi uzbrūk mājlopiem un pat kaķiem un suņiem.
  3. Šī iemesla dēļ amerikāņu lauksaimniekiem ir spēcīga naidīgums un ļaunums pret pūķiem. Indivīdi bieži medī trušus, kojotus, lapsas, vāveres, vāveres, peles, zivis, mājputnus un pat kukaiņus. Turklāt puma vienmēr nogalina vairāk upuru nekā viņi var ēst.
  4. No dabas, pumas ir apveltītas ar atjautību, tāpēc tās bieži tiek sašķeltas pat ar armadillos, čūskām, skunks un porcupines. Lielie kaķi cenšas palikt prom no ūdens, viņiem nepatīk peldēt. Tomēr, ja nepieciešams, var medīt zivis.
  5. Bieži vien attiecīgie dzīvnieki slēpj pārtikas atliekas zālē, krūmos un sniegā. Kaķi pilnībā sedz gaļu. Bieži vien jūs varat redzēt, ka vultures pastāvīgi skatās pūķus, pēc tam ēst kauliņus.
  6. Papildus dzeltenumiem, kojotes, lapsas un citi plēsīgie dzīvnieki medī pārtiku. Interesanti, ka senos laikos indiāņi atrada šādus kešatmiņas un paņēma savvaļas kaķu gaļu. Tādējādi cilvēkiem nebija jātērē.
  7. Atsevišķi jānorāda, ka pumas ir izturīgas un izturīgas. Šādi kaķi var vilkt upurus lielos attālumos. Šajā gadījumā cietušā masa var pārsniegt 5 reizes lielāku puma svaru. Bieži vien vīrieši nogalina 1 briedis nedēļā. Tā rezultātā viņš var slēpt liemeni un barot ar to vairākas dienas.
  8. Tas notiek, ka citi dzīvnieki atrod kešatmiņu, kas liek puma atkal medīt. Tomēr attiecīgās personas nekad nesaņem barību ar gaļu, ko ir ievākuši citi plēsoņi. Puma ēdīs tikai to upuri, ko viņa pati nogalināja.

Audzēšana

Загрузка...

  1. Runājot par laulības periodu, tas nav ilgs. Pumas sāk veidot pāri tikai pāris nedēļām. Pēc pārošanās viņi atšķiras. Turklāt audzē tikai personas, kurām ir savi zemes gabali. Tēviņi var piesūcināt vairākas sievietes tuvākajā apvidū.
  2. Pēc pārošanās sievietei ir apmēram 3 mēnešus pēcnācēji. Vienā pakaiši var būt no 2 līdz 6 mazuļiem. Viņi ir akli un bezpalīdzīgi. Pēc tikai 10 dienām bērni redz savu redzējumu. Viņi atver savas ausis un pamazām sāk zobus. Cubs ir plankumainā krāsā.
  3. Sākumā sieviete aizsargā pēcnācējus un pat neļauj kādam viņu redzēt. Pēc 1 mēneša māte aizved jauniešus uz pirmo pastaigu. Cietie pēcnācēju pēcnācēji sāk ēst no 2 mēnešiem. Cubs paliek kopā ar māti līdz 2 gadu vecumam. Pēc tam viņi sāk pilnīgu pieaugušo dzīvi.

Pumas ir diezgan interesanti savvaļas kaķi. Sākumā jaunieši cenšas uzturēties grupās. Tiklīdz tās kļūst pilnīgi neatkarīgas, tās piedalās. Savvaļā kaķi dzīvo 18 gadu vecumā. Ieslodzījumā šis skaitlis ir nedaudz vairāk.

Video: Puma (Puma concolor)

Skatiet videoklipu: De facto - Če Zanders LTV, 2009-01-25 (Oktobris 2019).

Загрузка...

Populārākas Kategorijas

Загрузка...