Dzeltenais gārnis - apraksts, biotops, interesanti fakti

Dzeltenais gārnis, bez šaubām, var atšķirties no citiem šīs ģimenes locekļiem, ņemot vērā izmēru un pievienošanas īpašības. Viņu arī viegli izceļ ar spalvas krāsu. Bet putns gaisā, šķietami baltā krāsā, var viegli sajaukt ar vienu no tā radniecīgajiem. Lai gan lidojumā joprojām ir iespējams to atšķirt, ja paskatās uz tās spārna formu, kurai ir liels platums un gandrīz galu galā gandrīz griezts.

Izskats

Dzeltenā gārna garums no astes līdz knābis nepārsniedz 49 centimetrus, pieauguša cilvēka svars sasniedz 300 gramus, savukārt spārnu garumā tas var sasniegt 80 centimetrus. Šis putns ir gaiši brūna plūmju īpašnieks, tomēr vēdera krāsa, tāpat kā citos gārnos, astes un savdabīgajos spārnos, ir netīrs balts tonis. Miniatūrais gārnis ir nokrāsots sarkanbrūnā krāsā, tās knābis izteikts bagātīgā olīvu nokrāsā, bet knābis ir pārklāts ar melnu krāsu. Laikā, kad putns ir tērpies pārošanās kleitā, uz tā pakauša veidojas krāsains plūksnes, kas sastāv no garām spalvām, melnbaltām. Dzeltenajam dzimumloceklim ir spilgtākas krāsas.

Neparastu putnu galvenie biotopi

Dzeltenais gārnis kā iemīļota vieta ligzdošanai izvēlas purvaino zemju un purvu saldūdens apgabalus, kas klāti ar floras niedru pārstāvjiem. Eirāzijas Āzijas daļā, kā arī Vidusjūrā, tās var atrast pārpilnībā. Pirmkārt, šis putns ir zināms arī Kaukāzā, tās klātbūtni Āfrikas kontinentā ir viegli apstiprināt gan Marokas iedzīvotāji, gan Etiopija. Šeit, uz Āfrikas plašumiem, tā lido no septembra otrās puses līdz oktobra sākumam laikā, kad daži cilvēki dod priekšroku ziemošanai Vidusjūras dienvidu daļā.

Kad aprīlis ierodas, ir pienācis laiks atgriezties to pastāvīgo ligzdošanas vietu vietās, bet atsevišķu pārstāvju maršruts ir sakārtots citādi, tie mēdz būt Ziemeļjūras krastā pēc ģenētiskās atmiņas pieprasījuma. Pirms vasaras perioda beigām ikviens var noskatīties dzeltenā gārna klātbūtni Eiropas centrālajā daļā.

Šis putns, kam piemīt diezgan individuālas iezīmes, ir ļoti labi pazīstams Rumānijas iedzīvotājiem, tur atradās šo putnu klātbūtne ne mazāk kā 6 tūkstoši pāru, turku iedzīvotāji šos ceļotājus pieņem praktiski vienādos daudzumos. Dzeltenā gārna populācija nesen ir izplatījusies Armēnijā.

Un Krievijā pazīstama slavenā lejteces lejtecē pie Lejas Donas, rietumu un austrumu Manych rajonos, tā ir labi pazīstama Stavropoles piekrastes masīvu iedzīvotājiem. Bet viņas uzturēšanās Krievijā ģeogrāfiskais komponents nebeidzas. Tās klātbūtne ir zināma dažiem iedzīvotājiem, kas dzīvo Kubānas palienēs, kā arī Terekā, un tas ir daudz retāk sastopams Volgas un Urālu deltās.

Dzeltenais gārnis

Šis putns ir visaktīvākais krēslas laikā, krēslas stundas ir galvenais medību laiks. Kā medību vietu viņa izvēlas nepārvaramus krūmu vai niedru biezumus. Uzmanības centrā ir vardes, kas dzīvo ūdenī vai mazās zivīs. Bet ar vienādu apetīti putns ēd dažādus lielus kukaiņus, kas dzīvo ūdens vidē.

Pārošanās sezonas purva iedzīvotāju iezīmes


Dzeltenais gārnis dod priekšroku nokārtot kolonijās un tikai retos gadījumos var izšķirt. Visbiežāk viņam patīk sēdēt uz citiem gārņiem, piemēram, klaipu vai ne mazāk slaveniem šķēpiem. Šādos gadījumos jūs varat redzēt divus izlīguma variantus: vai nu unikāls sava sugas pārstāvis mēģina harmoniski sadalīt viņas ligzdas tuvāko radinieku vidū, vai arī viņa saņem atriebību, un šajā gadījumā viņai ir jāizveido sava grupa. Dažreiz atsevišķu apdzīvotu vietu gadījumā dzeltenajam gārnim ir jāizveido ligzdas blakus esošajos kokos.

Dzeltenais gārnis personīgās attiecībās ievēl monogāmu politiku, partneris tiek izvēlēts sezonai, un abi putni kopīgi rūpējas par pēcnācējiem. Vienīgi vīrietis nodarbojas ar ligzdas ierīci, pēc tam, kad visi sagatavošanās darbi ir pabeigti, viņš izsauc sievieti, izmantojot savu tālu no melodiskās balss.

Šo ģimenes locekļu laulības spēles ir teātris, kas ir pilns ar kaislībām un rīcību. Lepns vīrietis, pirmām kārtām, demonstrē pilnīgu nepatiku pret savu partneri, sašutumu dēļ viņš var pat radīt dažus taustāmus sitienus uz viņu. Bet visu lemj sievietes spītīgums, kas galu galā liek vīrietim nodoties.

Kad cāļi piedzimst, abi vecāki paši par sevi rūpēsies par diviem mēnešiem, pēc tam jaunieši pamet ligzdu droši, aizmirstot par viņu vecāku pastāvēšanu.

Piedāvā vaislas cāļus

Laikā, kad koši dzeltenie dzeltenie gārni nesaskan ar labi plānotu grafiku. Daudz kas ir atkarīgs no klimatiskajiem apstākļiem, kuros tiek veikta ligzdošana. Bet, turklāt, šie putni dod priekšroku, lai pielāgotos tuvāko kaimiņu manierēm, lai tie nekļūtu pretī kolonijas galvenajai masai, kurai viņi ir pieraduši pieiet.

Abi partneri ir vienlīdz nobažījušies par sajūga izžūšanu, tie pārmaiņus strādā pie ligzdas, neņemot vērā sajūgu par vienu minūti. Kad cāļi veiksmīgi izšķīlušies, vecāki arī savstarpēji pabaro pēcnācējus, lai gan sieviete ir beznosacījumu koordinators šajā jautājumā, un vīrietis paklausa viņai.

Jaunie gani kļūst par neatkarīgiem viņu pastāvēšanas 45. dienā un nekavējoties aizmirst par saviem vecākiem.

Video: dzeltenais gārnis (Ardeola ralloides)