Sibīrijas ērce - apraksts, biotopi, interesanti fakti

Sibīrijas ērce ir ievērojams Anseriformes pārstāvis, kas dod priekšroku apdzīvot Arktikas piekrastē un tundrā. Pēdējos gados gags ir samazinājies, un Kamčatkas pussalā ir atzīmēti individuālie pārstāvji. Sarkanajā grāmatā kā sugai, kurai nepieciešami stingri drošības pasākumi, tika pievienota zema redzamība migrējošā pīle.

Izskats

Sibīrijas gaga ir citu gaga miniatūra pārstāvis, kas vizuāli ir samērīgs ar meža pīlēm. Viņas ķermeņa izmērs nepārsniedz pusi metra, un spārnu spārns sasniedz vidēji 75 cm, vidēja izmēra vīriešu svars svārstās no 700 līdz 1000 g, savukārt sievietes ir vēl mazākas - 400–700 g.

Sibīrijas aitu sieva ir tumšāka nekā parastā - tās spalvas ir krāsotas brūnos vai sarkanīgos toņos ar raksturīgu šķērsvirzienu. No attāluma galva šķiet tumšāka par ķermeni (tumši brūna), un ap plakstiņiem ir redzama balta maska. Redzams uz ķermeņa un zils spogulis ar baltu apmali. Gada laikā sieviete nemaina spalvas.

Vasaras spalvas drake ir līdzīga sievietei, bet tai ir arī raksturīga atšķirība - baltās spalvas plecos. Vīriešu dzimuma kleitas, okera krūts, strūkla, sānu un vēders ar zelta spīdumu, baltu galvu un melnu svītru uz muguras un kakla, kas atdala to no kopējā ķermeņa krāsas, ir atzīmētas vīriešiem. Galvas aizmugurē izceļas blīvs tufs ar melnu un zaļu plankumu. Pazīstamie tumši plankumi ir atzīmēti zem knābis un ap acīm, un priekšā ir zaļš plankums. Aizsargjosla un muguras daļa ir melna ar zilu nokrāsu. Garās melnās spalvās, kā arī plecu lāpstiņās ir atzīmētas gareniskas gaismas joslas. Lidojošajā drake ir skaidri redzami balti pleci un spoguļi.

Jauns dīglis ir nedaudz vieglāks nekā pieaugušo mātītes, un to spoguļi ir spilgtāki.

Jauniešu un pieaugušo tufs vasaras spalvas laikā vizuāli ir mazāks nekā pēdējo pārošanās laikā pārošanās laikā. Apakšbikses ir arī vieglākas, knābis un kājas ir pelēkas ar zilu nokrāsu.

Sibīrijas gāga sintēze regulāri notiek divreiz gadā, bet pēc pārošanās plūmes ir pilnībā atjauninātas. Daļēji mainās galvenās spalvas un pirms pārošanās sezonas sākuma.

Dzīvesveids un uzvedība

Pētnieki atzīmē, ka Sibīrijas eideri izceļas ar neuzkrītošu un mierīgu, viņi reti dod balsi. Viņi pārsvarā lido līdz pat 50 metru augstumam virs ūdens virsmas, samazinoties aktīvām niršanai pēc upuriem. Lielākā daļa putna dzīves dod priekšroku ūdens telpām lidošanai.

Kā barība putns izmanto vēžveidīgos un bezmugurkaulniekus (krupjus, mīkstmiešus, gliemežus utt.), Kukaiņus (ūdens skaitītāju, moskītu, caddis kāpuru), kā arī mazas zivis un cep. Sibīrijas zirneklis arī neapstājas ar dārzeņu pārtiku - tiek izmantots peldošs visdziļākais, zoster un aļģes.

Lielākā daļa putnu dzīvo atsevišķos indivīdos, reti pulcējoties kolonijās (parasti audzēšanai, ligzdošanai un ziemošanai).

Pubertātes putni sasniedz 3 gadu vecumu. Pēc tam, kad pāris ir izveidojies, Sibīrijas ērce veido ligzdas, kurās tā meklē palienes grīšļa purvu vai aizaugušos rezervuārus. Lode ir neliels izrakts caurums, kas ir labi izklāts ar sūnām, žāvētu zāli un brūnu vecāku pūkām. Gaga vidēji veido 6-10 mazas olas ar olīvu vai brūnu nokrāsu. Sajūga inkubācija ilgst līdz mēnesim, savukārt vīrietis nekavējoties atstāj sievu (aptuveni vasaras vidū), lido uz jūru un nepiedalās audzēšanā. Sievietēm ar jauniem dzīvniekiem nolaižas uz maziem dīķiem un ezeriem, cāļus rullē uz muguras līdz savām spējām pašām kāpt spārnā. Dažos gadījumos brāļi tiek apvienoti. Šajā periodā vīrieši pārvietojas uz rietumiem pa jūras krastu, kur tie atjauno plūmes.

Jauni putni, kas nav gatavi pubertātei, visu vasaru pavada jūrā.

Ziemā Sibīrijas eideri pulcējas Baltijas un Norvēģijas krastos.

Dzīvotņu un aizsardzības statuss


Putni dod priekšroku Aļaskas un Sibīrijas Arktikas piekrastei ligzdošanai. Viņi bieži pārsteidz Arktikas okeānu un jūru, Kurilas un Commander salu, Kamčatkas, Skandināvijas valstu krastos, neiesaldēšanas vietās.

Pēdējos gados Baltijas reģionā ir sastopamas lielas ziemošanas ērgļu kolonijas (tūkstošiem cilvēku). Span tika novērots arī Baltajā jūrā un Somu līča reģionos. Retos gadījumos putns lido Krievijas iekšējos ūdeņos. Tā arī apdzīvo Yana, Lena, Indigirka upju mutes.

Šo vietu vietējie iedzīvotāji medī šos klusos putnus. Tie tiek nošauti no lielgabala kopā ar citām arktiskajām pīlēm (visbiežāk pavasarī, jo pārējais laiks ir neredzams).

Citi faktori ietekmē arī šo pīļu populācijas samazināšanos: plēsoņu spiedienu, klimatiskos apstākļus, piekrastes teritoriju piesārņojumu ar naftas produktiem, cilvēku ekonomisko aktivitāti, ūdensobjektu drenāžu.

Sibīrijas Gaga tika iekļauta IUCN Sarkanajā grāmatā Jakutijā, Kamčatkā un Krievijas Federācijā.

Загрузка...

Populārākas Kategorijas

Загрузка...