Muskusa vērsis - apraksts, dzīvesvieta, dzīvesveids

Muskusa vēršus, vai arī to sauc par muskusa vērsi, speciālisti izdalīja atsevišķā vienībā, pateicoties savām unikālajām īpašībām. Viņiem ir gari mati un maiga aitas un vērša raga. Tās pieder pie liellopu ģimenes, kurā tās veido 2 pasugas: pirmā ir izvēlējusies Kanādas ziemeļus, bet otrajā vietā Grenlande un Kanādas salas ir tās galvenā dzīvotne. Abu pasauļu pārstāvji, kā arī galvenie reģioni, dzīvo nelielā skaitā arī Zviedrijā, Norvēģijā un Sibīrijā. Tajā pašā laikā tās kaimiņš, ziemeļbrieži, dzīvo gandrīz tādā pašā platumā kā muskuss.

Zinātniskajās aprindās joprojām pastāv strīdi, kas saistīti ar šo dzīvnieku stāvokļa sistematizāciju, bet lielākā daļa zinātnieku uzskata, ka tie ir jāpiešķir kazu apakšgrupai, savukārt pirms XIX gadsimta sākuma tie tika piesaistīti citai apakšgrupai - liellopiem. Šī neskaidrība, visticamāk, skaidrojama ar to, ka jaunie teļu teļi tiek saukti par teļiem, nevis jēriem, un sieviešu mātītes attiecīgi tiek sauktas arī par teļu, nevis atnesi.

Dzīvotne un īpatnības

Mūsdienu zinātnieki uzskata, ka muskusa vērši ir vienīgie šīs ģints pārstāvji. Tāpat zinātnieki uzskata, ka viņu senči, kas dzīvo miocēnā, apdzīvoja Āzijas kontinenta centrālo daļu, jo īpaši Himalaju kalnos. Apmēram 3,5 miljoni gadus atpakaļ viņu senči migrēja uz Āzijas ziemeļiem. Illinoisā, glaciācijas rezultātā, viņi varēja izplatīties uz Amerikas kontinenta ziemeļiem un mūsdienu Grenlandi. Dzīvnieku lopi ievērojami samazinājās pirms 130 tūkstošiem gadu - straujas sasilšanas dēļ. Šis periods tika veiksmīgi pārnests uz vēršiem un ziemeļbriežu.

Muskusa vērši, kas nesen dzīvoja Arktikā, gandrīz pilnībā pazuda no Eirāzijas teritorijas. No Aļaskas teritorijas šī suga pazuda 19. gadsimtā, bet atkal tika ieviesta 20. gadsimta pirmajā pusē. Šodien aptuveni 800 šīs sugas dzīvnieku dzīvo Aļaskā, un to iedzīvotāji turpina augt. Krievijas Federācijā šī suga apmetās Wrangel salas un Taimīra pussalas teritorijā. Teritorijas, kurās šie dzīvnieki dzīvo mūsu valstī, aizsargā un aizsargā attiecīgie tiesību akti. Šodien iedzīvotāju kopskaits ir līdz 25 tūkstošiem.

Dzīvnieku izskatu veidoja dzīves būtība un vide. Tātad, lai samazinātu ķermeņa siltuma zudumus un novērstu sasalšanu, nav karkas daļas izvirzītu daļu. Turklāt to ķermeņi ir pārklāti ar garu un biezu brūnu vai melnu vilnu. Starp citu, krāsa ir svarīga, lai noķertu saules siltuma drupas (bet ir arī baltie dzīvnieki, ļoti reti). No muskusa vēršu vilnas izvirzās tikai nagi, lūpas, deguns un ragi. Pirms vasaras perioda dzīvnieki izbalē, un viņu mati kļūst īsāki, bet ziemā tas atkal aug, un parādās mīksts apmatojums. Muskusa vēršu vilna tiek augstu novērtēta, un balta muskusa vērša vilna ir īpaši novērtēta.

Dzīvnieki ir diezgan lieli (līdz 130 cm no auga un augstāk), kas sver vidēji 280 kg, bet ir arī daudz lielāki paraugi (līdz gandrīz 700 kg). Mātītes parasti ir mazākas nekā vīrieši. Kopumā dzīvnieka dzīvesvietu var noteikt pēc auguma un svara: šie vidējie rādītāji šiem dzīvniekiem ir atšķirīgi no reģiona. Ragi ir abos dzimumos, bet tikai vīrieši var lepoties ar gariem (70-75 cm) ragiem. Tūlīt aiz kakla ir mazs kupris. Priekšpuse ir īsāka un muskuļota. Ar cerību, ka dzīvnieks pārvietosies gan uz klinšainām virsmām, gan uz sniega garozas, tās nagi ir diezgan lieli. Tajā pašā laikā priekšējie ir plašāki nekā aizmugurējie - ērtāk ir izrakt savu ēdienu ar plašām nagām.

Dzīvnieka galva ir spēcīga un nedaudz garāka par pārējo liemeņa daļu. Papildus ragiem ir acis (tumši brūna) un mazas (apmēram sešas centimetri) ausis uz tās. Aste ir maza (apmēram 15 cm). Smarža un redzamība - teicami, var redzēt tumsā. Un ienaidnieki un draugi, bez redzes, izceļas ar smaržu.

Lielākie īpatņi atrodas Grenlandes rietumos un mazākajos ziemeļos. Muskusa vērsis nešķiet kā jaks vai bizons, piemēram, ne tikai ārēji, bet arī atšķiras to diploīdais hromosomu kopums: muskusa vēršam ir 48 hromosomu pāri, un bisonam un jaķam ir 60 pāri.

Nosaukums ir muskijs, muskusa vērsis, kas iegūts tādēļ, ka tās dziedzeri rada īpašu noslēpumu, kam piemīt izteikta smarža.

Muskusa vērša dzīvesveids un viņa raksturs


Muskusa vērši dzīvo grupās, kuru skaits ziemā un vasarā atšķiras - attiecīgi līdz 20, ziemā un līdz 20 vasarā. Tajā pašā laikā katra dzīvnieku grupa neaizsargā dzīvotnes teritoriju, bet, pārvietojot to, izmanto tos pašus maršrutus, kas ir atzīmēti. Dzīvnieku grupās novēro vairāk pieaugušo dzīvnieku, salīdzinot ar jauniem dzīvniekiem, bet ziemā to var izteikt fakts, ka pieaugušie dzīvnieki var piespiest jaunus dzīvniekus no vietām ar bagātāku pārtiku. Kā jau minēts, muskusa vēršu grupas pārvietojas pa dažiem maršrutiem, bet ziemā un vasarā šo maršrutu virzieni ir atšķirīgi. Tātad, ziemā viņi dod priekšroku virzīties uz dienvidiem, bet vasarā viņi meklē pārtiku, pārvietojoties pa upju krastiem. Tie ir ļoti izturīgi dzīvnieki, kas var ilgstoši turpināt braukt ar ātrumu līdz 40 km / h, ja tie ir apdraudēti. Tomēr to lieluma dēļ tie ir lēni un nesteidzīgi. Un, ja nav vajadzības, viņi neveic ilgu pāreju.

Frosts to biotopos dažreiz samazinās zem 60 ° C zem nulles. Šo aukstumu ir vieglāk nēsāt ar gariem, bieziem matiem un biezu mēteli, kā arī zemādas taukiem.

Ienaidnieki

Загрузка...

Dabīgie ienaidnieki muskusa vēršu dzīvotnēs ir lāči (grizzly un polārie) un polārie vilki, tomēr muskusa vērši nav kautrīgi dzīvnieki un, ja uzbrūk, piemēram, viens vilks, muskusa vērši kļūst par gredzenu, kurā atrodas teļi un mātītes. Uzbrūkot, muskusa vērši pieļauj visu, ko daba viņiem ir devusi aizsardzībai un aizsardzībai (nagi un ragi). Šī aizsardzības metode nedarbojas, ja uzbrucējs ir cilvēks ar ieročiem, tad persona, kas izmanto šo dzīvnieku aizsardzības metodi, var iznīcināt visus ganāmpulka dzīvniekus.

Kad rodas briesmas, muskusa vērši šņaucas, šņaukā un rēkst, un teļi sakust.

Iepriekšējā gadsimtā dzīvnieku lopkopība ir ievērojami samazinājusies, tomēr, ņemot vērā mednieku ievērotos noteikumus un cīņu pret malumedniecību, mājlopi pakāpeniski pieaug.

Jauda


Papildus aizsardzības funkcijām vadītāja uzdevums ietver arī ganību meklēšanu. Ziemā dzīvnieki pārvietojas mazāk, kas, pirmkārt, palīdz samazināt kaloriju patēriņu, un, otrkārt, veicina pārtikas sagremošanu. Muskusa vēršu dzīvotnēs nav augu šķirņu daudzveidības, tāpēc viņu uzturs ir diezgan slikts. Sakarā ar to, ka Arktikas vasara ir īsa, muskusa vēršiem nav laika, lai uzkrātu pietiekami daudz tauku, tiem jābūt apmierinātiem ar sausiem augiem, kurus tie iegūst no sniega. Tomēr viņi patiešām to izdevās: muskusa vērsis var uztvert un iegūt pārtiku no pusmometra dziļuma. Ziemas periodā diētām pievieno sūnas un ķērpjus, un, ja tie ir laimīgi, tiek pievienoti rūķu tundras augi. Ziemā dzīvnieki cenšas palikt kalnu nogāzēs, kur vējš pūš sniegu, nodrošinot bezmaksas piekļuvi pārtikai.

Vasarā diētu bagātina sāls un zaļumi. Turklāt vasarā muskusa vērši meklē sāls laizījumus, lai papildinātu diētu ar nepieciešamajiem makro un mikroelementiem.

Pavairošana un ilgmūžība

Šo dzīvnieku pārošanās periods sākas ar vasaras beigām un ilgst pāris mēnešus. Sievietes un nepilngadīgie veido grupas, kurām vīrieši sāk cīnīties duels. Šādu cīņu uzvarētāji veido savu harēmu, uz kuru agresīvais īpašnieks pat nevienam neļauj.

Pēc tam, kad sievietes uzvarētāju grupā iestājas grūtniece, nav vīriešu agresijas pēdas, bet pēcnācēju grūtniecības periodā vīriešu harēma pārstāvji kļūst agresīvi. Pēcnācēju grūtniecības periods ilgst astoņus līdz deviņus mēnešus, pēc tam parādās viens (retāk divi) teļi, kas sver no septiņiem līdz desmit kilogramiem. Mazāk nekā stundu vēlāk jaundzimušais jau var stāvēt uz kājām, un pēc nedēļas teļi pulcējas grupās kopīgām spēlēm. Nākamie seši mēnešu mūži teļš barojas ar mātes pienu, un šajā laikā tas iegūst līdz 100 kg svara. Pirmie 2 gadi, kad bērns un māte ir neatdalāmi. Pieaugušo teļu uzskata par trīs gadu vecumu, bet sievietes ir gatavi uzņemties un dzemdēt pēcnācējus otrajā dzīves gadā. Muskusa vērši dzīvo nebrīvē līdz 25 gadu vecumam, un dabiskos apstākļos šis skaitlis ir vidēji 12-14 gadi, lai gan ir gadījumi, kad atsevišķi vīrieši dzīvo 20 gadus.

Ekonomiskā vērtība

Papildus jau pieminētajam muskusa vēršu brūnajam un baltajam vilnim arī vērtīgs ir to apakšējais apvalks, ko sauc par giviotu. Viena dzīvnieka moltas laikā var iegūt līdz 2 kilogramiem zemādas. No dzīvniekiem, kas dzīvo nebrīvē, givioti iegūst ķemmēt, un savvaļas givioti, kas savākti no veģetācijas dzīvotnēs. Dzīvnieku gaļa ir kā liellopu gaļa un tauki atgādina aitas gaļu. Tomēr gaļai un taukiem ir diezgan izteikta muskusa smarža.

Video: muskusa vērsis (Ovibos moschatus)

Загрузка...

Загрузка...

Populārākas Kategorijas

Загрузка...