Stepes sams - apraksts, biotops, interesanti fakti

Stepes putns ir aktīvs un skaļš putns. Viņas astes dakša, lidojuma laikā tā izskatās kā kārta vai norīt. Salīdzinot ar citiem snipefish, viņas ķermeņa uzbūve ir elegantāka. Šo putnu knābis un kājas ir īsas.

Izskats

Stepes zāle ir ļoti līdzīga ar pļavu. Bet viņas ķermeņa augšdaļā ir brūnāks un tumšāks toni. Ķermeņa garums ir apmēram 25-26 cm, šīs sugas vīrieši sver 90-105 g, bet sievietes - par 5-10 g mazāk. Stepes tirkushkas spārnu spārns - 60-67 cm.

Izskats un lidojuma stils ir nedaudz līdzīgs norītam. Viņas asti ir sāpīga un diezgan garš. Ķermenis olīvbrūnā augšpusē. Spārni, kā arī kakla un zoda laukums ir krēmkrāsas, un krūtis ir brūna.

Dzīvotne

Tā ligzdo Donavas lejtecē. Jūs varat satikt viņu Chernihiv, Poltavas reģionā Ukrainā. Krievijas teritorijā tirkushka ir redzams Voronežas un Tulas reģionos. Ziemeļos var lidot uz Ufa. Tā atrodas ārpus Urāliem, kā arī Omskas reģionā.

Dienvidos tā dzīvo Melnās jūras piekrastē. Dažreiz tā var lidot uz Norvēģiju un Britu salām. Ziemā to var atrast austrumu Āfrikā, dažreiz rietumos, jo putns tiek uzskatīts par migrāciju.

Ligzdošanas vietas ierodas aprīlī un maijā. Tie lido mazās saimēs dienas laikā dažādos augstumos. Zinātnieki uzskata, ka izsalkuši putni lido zemāk nekā labi baroti, lai saņemtu savu pārtiku. Lidot prom no augusta līdz septembrim, atkarībā no dzīvotnes.

Dzīvotnes

Tā dzīvo stepes, neapstrādātas vai kultivētas platības, upju ielejas. Krimā viņi dzīvo pie ezeriem. Šo putnu kolonijām ir svarīgi, lai dzīvotnei būtu ūdens. Ja tirkushku grupa ir maza, viņi var apmetties diezgan tālu no rezervuāra.

Normālos biotopos putnu var attiecināt uz daudzām sugām. Jo tuvāk diapazona robežām, jo ​​retāk tās notiek.

Uzvedība

Dienas laikā tirkushki uz leju, lai dzert ūdeni un atrastu ēdienu sev. Nakts tiek pavadīts stepē. Vakarā, meklējat kukaiņus, kas iznāca no zāles, uz ceļa. Ja diena ir ļoti karsta, viņi var pavadīt visu dienu par rezervuāru. Lidojuma augstums ir atkarīgs no tā, vai putns ir izsalcis. Ja viņa ir pilna, viņa var lidot diezgan augstu. Ja tas ir izsalcis, tas lido zemāk, jo šādā augstumā ir iespējams atrast laupījumu.

Pēcpusdienā viņi lido uz tuvāko rezervuāru, lai dzert ūdeni. Dažreiz viņi var peldēties, sitot savus spārnus uz ūdens virsmas.

Ja ligzdošanas zonā parādās plēsīgs putns, tajā pašā laikā uzbrauc putnu grupa. Viņi vada ienaidnieku tik tālu no savas mājas, cik iespējams. Ja cilvēks parādās tuvumā, viņi var lidot vai braukt pa apli, izlikties, ka viņi nevar lidot, vai viņi izliekas, lai izšķīdinātu olas.

Audzēšana

Viņi sapulcējas laikā. Tāpēc daudzas sievietes, kas tikko ieradušās no ziemošanas, ir gatavi drīzumā ievietot olas. Ligzdu kolonijas. Grupas var būt nelielas un veidot dažus desmitus pāru. Tās var atrast visur biotopu diapazonā. Dažreiz kolonija ir vairāki simti tirkus pāru.

Savās ligzdošanas vietās var ligzdot arī pļavas zāli. Starp to ligzdām var atrast arī augu izcelsmes augu vai balto aitu mājas. Avoketi var atrast savas ligzdas kolonijas malās.

Daudzi sugu pārstāvji katru gadu būvē ligzdas jaunā vietā, bet tajā pašā laikā tiek izvēlēti tie paši apstākļi. Kolonija var atrasties netālu no pagājušā gada ligzdošanas vietas, vai tā var pāriet no tā vairāku kilometru attālumā.

Tirkushkas ligzda ir parasts caurums, ko putni paši organizē. Tas var atrasties atvērtās vietās vai zem krūmiem. Nest ligzdo zāli. Ligzdošanas periods ilgst aptuveni 2 mēnešus. Parasti sievietei ir apmēram 4 olas. Dažreiz var būt 3 vai 5. Tās ir ovālas. Viena puse ir nedaudz asāka par otru. Tie atrodas gandrīz vertikāli, ar nelielu slīpumu.

Nav precīzu datu par inkubācijas ilgumu. Putns sēž uz olām tikai naktī, kā arī vakarā un agri no rīta. Dienas laikā viņa medī meklē pārtiku. Ja dienas laikā tas ir ļoti karsts, ligzdu apsargāšanai atstāj tikai dažus koloniju pārstāvjus, un pārējie putni lido prom uz rezervuāru. Ja šajā laikā cilvēks parādās tuvumā, viņi cenšas “atņemt viņu”.

Kad cāļi izšķīst, putni sāk veidot ganāmpulkus. Jau augustā tie kļūst daudz.

Jauda

Galvenais stepju devas ir kukaiņi. Tie ir tādi lieli pārstāvji kā sēklinieki, pļavas un citi. Ar rudens barības sākumu laukos. Āfrikā viņi ēd ceratoniju, pakļaujot to lieliem vairāku simtu vai pat tūkstošiem cilvēku.

Diēta ietver arī dažādas vaboles, bites, spārnu skudras, kā arī citus stepju kukaiņus. Steppe tirkushki saņem ēdienu no rīta un vakarā. Pēcpusdienā viņiem patīk būt pie ūdenstilpēm, kur viņi var dzert ūdeni un atpūsties.

Šim putnam ir nepieciešama aizsardzība, tāpēc tas ir Sarkanajā grāmatā. Zinātnieki pieņem, ka visu pasaules iedzīvotāju skaits ir no 15 līdz 46 tūkstošiem šo putnu.

Pēdējos gados ir atzīmēts, ka sugu skaits samazinās. Iespējams, tas ir saistīts ar to, ka cilvēks ir izveidojis lielas neapstrādātu zemju teritorijas, uz kurām pirms tam ir tirkushki. Turklāt, kad ganību lopi nogalināja daudz sajūgu. Tāpēc dabas aizsardzības cīnītāji uzskata, ka, lai saglabātu sugu, stingri jāierobežo ligzdošana ligzdošanas periodā koloniju teritorijā. Lai to izdarītu, ir jāveic aktīva propaganda iedzīvotāju vidū un jāidentificē ligzdošanas vietas. Turklāt sugu skaita pieaugums ietekmē arī to, ka tiek palielināts tirkushekā plēsīgo korvīdu skaits. Lielos sausuma apstākļos putni nevar šķirties, trūkst gadu.