Kaukāza vāvere - apraksts, biotops, dzīvesveids

Kaukāza jeb citādi sauc par persiešu vāveri, - zīdītājs, parasts vāveres radinieks, pieder pie grauzējiem, vāveres ģimene, vāveru ģints. Tam nav mazas sakņu formas zoba, par kuru tā saņēma interesantu nosaukumu, kas tulkots no latīņu valodas, kas nozīmē "neparasti olbaltumvielas". Rupjas kažokādas un relatīvi mazā populācijas dēļ cilvēkiem nav komerciālas vērtības.

Apraksts

Dzīvnieka izskats neatšķiras no parastā radinieka. Atšķirība ir tā mazais izmērs un īss mētelis. Garumā viņas ķermenis sasniedz 25,5 cm, kopējais svars ir līdz 430 gramiem. Pūkains astes, īsas ausis bez pušķiem galos. Viņu garums ir tikai 2-3 cm. No pirmā acu uzmetiena nenovēršamas Persijas vāveres īpatnības no parastās - piecu un dažreiz sešu kukurūzu klātbūtne uz ķepām salīdzinājumā ar četrām parastajām indēm. Desmit sprauslas uz krūtīm arī atšķir to no kopējās vāveres, kurai ir tikai astoņi.

Krāsa ir relatīvi viendabīga, pārsvarā pelēkbrūnā krāsā, kas ir no brūna brūnas uz sāniem līdz melnbrūnai spraugām mugurā. Vēders sulīgs oranžs, dažreiz tīri balts. Aizsargplēves krāsa ir kastaņa, var būt rūsīga, gaiši brūngana. Astes beigās mati ir garāki, divkrāsaini: no melnbrūnā nokrāsas līdz pamatam līdz spilgti sarkanīgi. Ziemā persiešu vāveres krāsa nemainās, aizmugurē tikai nedaudz tumšāka un vēdera apgaismojumā. Persiešu vāveres sasmalcina divreiz gadā: pavasara vidū un rudens sākumā.

Purna forma ir ovāla, nedaudz iegarena. Mandeļu formas nelielas acis izlīst no zemas pieres. Uz priekšējām ķepām spraugā starp pirkstiem un spilventiņiem ir sviedru dziedzeri, kuriem ir svarīga loma etiķetē kā dzīvojamās teritorijas īpašums. Persiešu dzīvniekam ir ļoti attīstīta smaržas izjūta, kas ļauj noteikt pārtikas zem zemes vai sniega bez lielām grūtībām. Vāveres balss ir asa, labi atšķirama, līdzīga krāpšanas apkrāpšanai. Vidējais dzīves ilgums ir aptuveni 12 gadi.

Dzīvotne

Pirmo reizi Kaukāza vāvere tika novērota Gruzijā, 18. gadsimta Meskheti diapazona pamatnes nogāzē. Pasaulē dzīvojošo personu skaits nav definēts, kā rezultātā viņiem nav tiesību aizsardzības. Bet par indivīdu kvantitatīvo samazinājumu pēdējo desmitgažu laikā ir zināms par 20%. Tas ir saistīts ar parasto vāveru skaita pieaugumu un pieaugumu, kas veido konkurenci pārtikas ražošanā, mežu izciršanā un klimata žāvēšanā.

Dzīvnieks dzīvo mūsdienu pasaulē, galvenokārt Tuvo Austrumu un Kaukāza upju teritoriju teritorijās. Jūs varat satikt viņu Mazajā Āzijā, Irānā, Transkaukāzijas apgabalos, pie Egejas jūras esošajām salām.

Kaukāza vāvere izvēlas jauktus mežus ar ozolu, kastaņu un valriekstu kokiem, kas tur aug kā ērtu dzīvesvietu. Platība ar augstu zāliena segumu un gariem aizaugušiem ozoliem nav piemērota dzīvošanai. Skujkoku meži sliktajā gadā ir izvairīties no parasto vāveru biotopu un pārtikas trūkuma kopā ar viņiem.

Dzīves veids

Загрузка...


Indivīds var dzīvot neatkarīgi, pilnīgā vientulībā vai pāros. Viņš ir aktīvs pēcpusdienā, no agra rīta līdz vēlu vakarā, nav noguris. Kaukāza vāveres lēciens, viegli pārvar attālumu no filiāles līdz 5 metru garumam. Pārvietojoties, lecot uz kokiem, tas bieži var nokrist zemē, ja nepieciešams, un šķērsot teritoriju. Bet joprojām dod priekšroku koksnes dzīvesveidam. Migrē, atstājot biotopu īsos attālumos, meklējot pārtiku.

Briesmas vāverēm ir tādi dzīvnieki kā zaķis un klēts, iznīcinot jaundzimušos. Gaidāmās briesmas gadījumā dzīvnieks izvēlas izbalēšanas taktiku vienā vietā, pieķeroties pie koka un slēpjas aiz tās stumbra vai lapu vainaga. Persona apdraud Kaukāza vāveri kā tās dabiskās dzīvotnes iznīcinātāju, samazinot un pakāpeniski samazinot līdz nullei mežus, kur tā galvenokārt dzīvo.

Peldas ūdenī bez medībām, ziemā negaidās. Grauzēji dzīvo koka dobumā līdz 14 metru augstumam no zemes virsmas vai tukšumos, kas veidojas starp sakņu sasaistei. Lai nodrošinātu lielāku drošību, dzīvesvieta uzreiz nodrošina vairākas ieejas un izejas. Mazuļu ligzdu veido trīs slāņi: pirmais veselu kļavu, liepu vai ozola lapu, otrais slānis sastāv no vienas un tās pašas koka sasmalcinātām lapām, un augšējā daļa ir izklāta ar sūnām un svaigām lapām. Persiešu vāveris neuzbūvē ārējās ligzdas, tikai slēpj tās koka iekšpusē.

Jauda

Vāveres ikdienas uzturā mainās atkarībā no sezonas, un tas galvenokārt ir rieksti, kastaņu augļi, dažādi augļi un ogas, jaunie pumpuri, jaunie augu asni, sēnes, ciedru koku sēklas. No sulīgajiem mīkstajiem olbaltumvielām iegūst kodolu, kas dod tai vislielāko vērtību, bet augļa mīkstums nav īpaši ieinteresēts.

Papildus augu izcelsmes produktiem, kaukāzietis vāveris dažkārt var atšķaidīt ēdienkarti ar dzīvnieku barību: putnu olas, ķirzakas un citus bezmugurkaulniekus, cāļus un dažādus kukaiņus. Tāpat kā parastā persiešu vāverē, tā uzglabā ēdienu ziemai, slēpjot to koka bazālajos biezokņos. Viņas krājumi ir priecīgi pabarot un citus grauzējus, kuri tos atraduši nejauši.

Kopumā konkrētas Persijas indivīda pārtikas izvēle ir tieši atkarīga no sezonas: rudenī un ziemā tie ir koku sēklas un ēdamās rezerves, kas sagatavotas ziemai, pavasarī un vasarā augu un dzīvnieku barība galvenokārt tiek patērēta.

Audzēšana

Dzīvnieku šķirnes visu gadu, galvenokārt janvārī, aprīlī un jūlijā. Augļi vairākas reizes gadā, parasti 2 reizes. Zīdaiņu nēsāšana ilgst 30 dienas, tajā pašā laikā piedzimst līdz pat četrām tukšām vāverēm. 6 nedēļu laikā sieviete neatkāpjas no viņiem un aktīvi piedalās viņu dzīvē: baro viņus un rūpējas par viņiem. 6 mēnešu vecumā jaunieši kļūst par neatkarīgiem un jau var uzsākt ģimenes.

Taming

Загрузка...

Kaukāza vāvere ir ļoti apgrūtināta, jo tā ir mierīga. Cietumā nebūtu iespējama tā uzturēšana, bet reti, pat jaunībā, sakņojas. Lai nodrošinātu viņai labvēlīgākos apstākļus dzīvot un audzēt nebrīvē, varat dot viņai plašu putnu. Šajā gadījumā būra sienām un griestiem jābūt nosegtiem ar metāla režģi, pretējā gadījumā vāveres tur nepaliks sekundes. Lai nodrošinātu pēcnācējus, putnu sugā var turēt tikai vienu cilvēku, kas ir spēcīgi un veselīgi un pieraduši viens otram. Lielāks skaits vāveru neradīs nepieciešamo atpūtu un vientulību, kas nepieciešama, lai radītu pēcnācējus.

Загрузка...

Populārākas Kategorijas

Загрузка...