Krechetka - apraksts, biotops, interesanti fakti

Krechetka ir mazs putnu putns. Šī suga ietver vidēja un neliela izmēra īstermiņa putnus, kas dod priekšroku nokārtot seklā ūdenī. Visai ģimenei raksturīgs mazs, sabiezināts knābja beigās, ko putns savāc no zemes. Putns saņēma nosaukumu "Krechetka" savas raksturīgās skaņas "Kresch-Krech-Krech" dēļ. Kreschetka bieži tiek sajaukta ar lapwing, bet tā ir nedaudz mazāka par pēdējo. Šodien šis stepes pigtail ir izzušanas stadijā un ir iekļauts dažu Krievijas reģionu Sarkanajās grāmatās. Kas ir sivēns, kā tas izskatās un kur tā dzīvo, mēģināsim to izdomāt.

Lapdoga izskats

Krechetka uz visu plovers ģimenes fona izskatās vairāk nekā cienīgs - tai ir blīva celtne, putns ir diezgan graciozs un elegants. Lapdoga vadītājs ir nedaudz lielāks nekā ибibis, un pārējā ķermeņa daļa, gluži pretēji, ir mazāka. Uz galvas nav spārnu raksturojošas spuras. Lapdoga knābis ir diezgan īss, bet kājas ir neparasti garas. Lapdoga korpusa lielums parasti ir mazāks par 30 cm, spārnu spārns ir 70-80 cm, vidējais putnu svars ir 200 grami.

Krechetka ir stepes ainavai raksturīga krāsa - tās plūmes ielej brūnās, smilšainās, pelēko, brūno un zemes toņos. Krūškurvja mugurpuse ir melna, vēders un krūtis ir sarkanīgi nokrāsoti, un zeme zem astes ir baltā krāsā. Galviņas galvas un aizmugures daļas ir arī krāsotas melnā krāsā. Sievietēm no vīriešiem var izšķirt krāsojuma krāsas lielumu un intensitāti. Sievietē krūšu krāsa nav sarkana, bet kastaņa, melnās zonas ir mierīga, dūmu toni. Vīrieši izceļas ar kontrastu un spilgtas krāsas, īpaši pārošanās sezonā. Lapdoga kājas ir četrstūrveida, melnas kā knābis. Atkarībā no gada laika un vecuma, kaķēni var mainīt savu apģērbu. Jauno putnu var atpazīt pēc raksturīgajām plankumainajām plankumainajām plankumainajām plankumiem.

Dzīvotne

Pirms dažiem desmitiem gadu griķi bija plaši izplatīti Krievijas stepēs un tuksnešos. Šodien stepes Pigalitsa biotopi ir izkaisīti. Krechetku var atrast Orenburgas reģionā, Trans-Urālā, Altaja teritorijā, Transbaikalia. Eiropā putns bieži ligzdo dažādās Apvienotās Karalistes daļās, lai gan Eiropas daļā tas galvenokārt ir lapwing, nevis lapdogs. Migrējošais putns, ziemas Indijā, Pakistānā, Somālijā, Etiopijā. Kaukāzā, Turcijā un Sīrijā vērojami liela mēroga migrācijas pārtraukumi.

Kā dzīvesvieta bērnība izvēlas sausus stepes, daļēji tuksnešus un kalnu apgabalus. Tajā pašā laikā tuvumā jābūt nelielam saldūdens rezervuāram. Bieži vien lapdogs ir atrodams sēšanas laukos pēc barības kultūru savākšanas. Krechetka dod priekšroku apmesties retos zālājos apgabalos ar vērmeles un dažādu veidu labību. Putns izvēlas mazus pliku plankumus blīvā veģetācijā vai vietās ar grants grunts. Ideāla vieta slēpošanai ir sausa zemes gabals ar blīvu veģetāciju pie saldūdens rezervuāra.

Piedāvā ligzdošanas praksi

Vidēji putni dzīvo dabiskajā vidē apmēram 3-4 gadus, maksimālais mūža ilgums tika fiksēts nebrīvē - 12 gadi. Krechetka kļūst seksuāli nobriedusi un otrajā dzīves gadā tiek sadalīta pāriem. Tiek uzskatīts, ka pāri veidojas lidojuma laikā, putni ierodas ligzdošanas vietā, kas jau ir izveidojusies "ģimenes". Zinātnieki nav reģistrējuši nekādas izteiktas laulības spēles vai vīriešu „flirtācijas”. Krechetka ierodas audzēšanas vietās aprīļa pirmajā pusē un aukstākajos reģionos tuvāk maija sākumam. Krievu platuma grādos putni var viegli atrast stepes apgabalā, pagājušā gada aramzemē vai vienkārši ciematu un ciemu tuvumā. Galvenais nosacījums ir dīķa tuvumā.

Parasti lapdogs dod priekšroku ligzdošanai mazās kolonijās, katrs 3-5 pāri. Starp ligzdām paliek vismaz 30 metri, tas ir katras "ģimenes" teritorija. Bieži vien lapwing var ligzdot apkārtnes lapwings un tirkushs. Ēkas ligzda ir ātra un vienkārša lieta, putni izvēlas nelielu nogriezumu, ko atstāj liellopu kauss. Šajā depresijā izklāta sausā zāle, govs un aitu mēsli, stublāju kāti un lapas. Vienā sajūgā ir apmēram 3-4 olas, kas ir līdzīgas kliņģerīšu pēcnācējiem. Olas satur gaiši zaļu vai gaiši brūnu nokrāsu ar daudziem plankumiem un plankumiem.

Pēcnācēju aprūpe parasti ir pakļauta sievietei, vīrieši vairumā gadījumu atstāj ligzdošanas vietas tūlīt pēc ieklāšanas. Dažreiz vīrieši var rūpēties par olām inkubācijas sākumposmā, aizstājot sievietes, kad viņa lido prom barošanai. Tomēr tie ir atsevišķi gadījumi, galvenokārt sievietes inkubē trīs līdz četras nedēļas. Sieviete ne tikai sasilda olas, bet arī rūpīgi pasargā viņus no putniem un plēsēju amfībijām, un pat bez bailēm uzbrūk personai, ja viņš tuvāk sajūgam pievēršas. Lapdoga olas var atrast maijā un līdz jūnija vidum. Vēlāk sajūgi tiek uzskatīti par atkārtotiem, tie tiek atstāti malā, ja ligzdas ar pirmo pēcnācēju iznīcina plēsēji.

Pēc noteikta laika, cāļi lūkojas, kas pēc pusotra gada var stāvēt uz spārna. Kad mazie kļūst spēcīgāki un iemācās lidot labi, putni pulcējas ganāmpulkos un peld pa stepēm, pļavām un tuksnešiem, meklējot pārtiku.

Uzturs un pārpilnība

Šī stepes pigtailu galvenā deva ir mazi kukaiņi, kurus putns var atrast uz zemes virsmas. Kaķenes, vaboles un to kāpuri, zirnekļi, kāpuri, tauriņi, mušas, pļavas, skudras, skudras utt. Tas ir, galvenais uzturs - olbaltumvielas. Diētiskā veģetācija ir maza daļa, parasti, tikai agrā pavasarī, kad kukaiņi vēl nav pamodušies, un pirmais zaļš jau ir parādījies. Barošanas laikā putns ātri un strauji iet pa zemi, ļoti ātri pagriežot ķepas. Īss un spēcīgais knābis palīdz noķert kukaiņus un to kāpurus no augsnes augšējiem slāņiem.

Šodien cūkdelfīnu skaits ir katastrofāli samazinājies, desmitkārtīgi. Indivīdu skaits nepārsniedz 10 tūkstošus pāru. Lapdoga galvenais ienaidnieks ir plēsēji. Lētas var izpostīt lapsa, purva mēness, rooks, ravens. Bieži ligzdošanas zonās ir ganāmpulku ganāmpulki un aitas, kas pilnībā mīkst olas. Pat mājdzīvnieki, piemēram, suņi, neaizkavējas, lai svētītos jaunos ciltsdarbos.

Šodien sviestmaizīte jebkādā veidā ir apsargāta, tā ir iekļauta Krievijas, Uzbekistānas un Kazahstānas Sarkanajā grāmatā. Orenburgas reģionā sivēnu putns dzīvo īpašā stepes rezervē. Varbūt mākslīga jaunu pēcnācēju audzēšana dažādu stādaudzētavu teritorijā. Zinātnieki un ornitologi dara visu iespējamo, lai palielinātu šo apbrīnojamo stepju putnu populāciju.

Video: lapdogs (Vanellus gregarius)