Āzijas lauva - apraksts, dzīvesvieta, dzīvesveids

Āzijas lauva ir viena no kaķu sugām, kas atrodas uz izzušanas robežas. Viņi dzīvo Indijas nāves teritorijā. Uz zemes zem šī nosaukuma augsne ir ļoti sausa. Tas ir tik stipri ietekmēts saules stariem, ka tas ir gandrīz pārakmeņojies. Dzīvnieki, kas šeit dzīvo, ir vienkārši nolemti pastāvīgai cīņai par izdzīvošanu. Ir ķirzakas, lapsas un ēzeļi. Papildus lauvām šajā jomā dzīvo arī jaguāri.

Āzijas lauvas bieži sauc arī par Indijas lauvām, jo ​​tās dzīvo Indijā. Šīs nedzīvās zemes teritorija ir milzīga, tā aptver vairāk nekā 10 tūkstošus kilometru. Šeit ir tuksneši, ko sauc par Gujarat un Rajasthan. Krūmu biezumus var redzēt ļoti reti. Kā izdzīvot dažas dzīvnieku sugas, tostarp Āzijas lauvas? Kā šie dzīvnieki izskatās, ko pareizi sauc par kaķa lielākajiem pārstāvjiem? Kā tās atšķiras no citām sugām?

Skatīt vēsturi

Arheologi saka, ka senos laikos šie dzīvnieki dzīvoja visur. Tie ir gan Bībeles stāsti, gan vēsturiskie dati par Seno Romu. Bet laika gaitā šie dzīvnieki izvēlējās Indiju kā savu biotopu, kur viņi apmetās tuksnesī. Viņi tajā laikā bija diezgan daudz. Līdz 20. gadsimtam kritiski maz cilvēku palika, labums tiem, kas nebija vienaldzīgi pret dabu, varēja palielināt savu skaitu un novērst izzušanu. Kāpēc viņi atrodas uz izzušanas robežas? Vainot nestandarta zāles, kuras Indijā tika izmantotas šajos gados. Lions vienkārši neizdzīvoja vakcināciju, kas tika veikta ar labiem nodomiem. Ir arī citas versijas, kāpēc sugu pārpilnība tik strauji samazinājās. Tā ir nekontrolēta medības koloniālajā valstī, iedzīvotāju skaita pieaugums, ekonomiskā aktivitāte. Šodien šis dzīvnieks ir Indijas lepnums.

Izskats

Загрузка...

Šiem lauviem ir vairāk krampju ķermenis nekā viņu kolēģiem. Viņiem ir neliels pieaugums. Bet tas nenozīmē, ka tie ir mazāki nekā cita veida lauvas. Faktiski tie ir lielākie dzīvnieki starp visiem kaķiem.

To svars ievērojami pārsniedz citu lauvu un tīģeru svaru. Pieaugušais vīrietis vidēji var sver aptuveni 250 kg. Tas ir maksimālais to svara ierobežojums. Mātītes ir daudz mazākas. To svars svārstās parasti robežās no 95 līdz 150 kg. Vēl viena iezīme, kas atšķir šīs kaķu sugas pārstāvjus no citiem radiniekiem, ir ķermeņa garums. Ir reģistrēti dati, ka viens no vīriešiem ir pieaudzis līdz 3 m, bet šis skaitlis ir vairāk izņēmums nekā norma. Parasti ķermeņa garums svārstās no 2,3 līdz 2,4 m. Šo dzīvnieku krāsa ir standarta. Vienīgais izņēmums ir krēpes izskats. Ja citās lauvās tas ir samulsināts, tad Āzijā tas ir kā gluds ķermenis. Viņa ausis ir arī pārklātas ar bieziem matiem. Tā ir arī atšķirīga šīs veidlapas iezīme.

Dzīvnieka augstums turis ir apmēram 1 m, maksimālais - 107 cm, Indijas lauvas ir indivīdi ar nedaudz atšķirīgu krāsojumu. Toņi var svārstīties no smilšainas ar pelēku nokrāsu līdz sarkanā ķieģeļu ēnai.

Kur dzīvo

Šodien, ņemot vērā šo dzīvnieku nelielo skaitu, ir iespēja redzēt tikai vienā vietā uz planētas - tā ir Geer Reserve, kas atrodas Gudžaratas štatā Indijā. Šie lauvas ļoti mīl stunted mežu ar daudziem krūmiem, pārmaiņus plakanu reljefu. Viņi izvēlas dzīvot vietā, kur tuvumā atrodas dīķis.

2011. gadā personu skaits bija 411, pateicoties iestāžu centieniem.

Dzīves veids


Indijas lauvas ir ļoti mežonīgi plēsēji, kas parasti meda lielus nagaiņus. Tie tiek uzskatīti par sociāliem dzīvniekiem, jo ​​viņi dzīvo tā saucamajās lepnībās. Pride ir ģimenes dzīvnieku grupa. Āfrikas lauvas arī dodas uz šādām lepnībām. Bet, ja Āfrikas lauvas ģimenē ir aptuveni 25-30 indivīdi, tad Indijas lauvas lepnumā ir 8-12 dzīvnieki, ieskaitot mazuļus. To var izskaidrot ar to, ka viņi ražo mazāk pārtikas nekā Āfrikas lauvas. Dažas no tām parasti sūta apmēram 6 lioneses medībām, bet citas tikai 2. sievietes ir apgādnieki, kas baro visu ģimeni.

Āzijas lauvu lepnuma galva ir vecā sieviete. Viņai ir daudz pieredzes medībās un saņem visvairāk ēdienu. Tā rezultātā tā ir vecākā sieviete, kurai ir lielākie izmēri. Viņas pienākums ir barot bērnus, kā arī aizsardzību pret uzbrukumiem. Šādā lepnums vīrieši nedzīvo pastāvīgi. Viņi nāk ganāmpulka laikā, kā arī tad, kad viņi ir ļoti izsalkuši.

Jauda

Загрузка...

Indijas lauvas ir ļoti prasmīgi mednieki. Viņi nevēršas pret cietušo, bet negaidīti uzbrūk, nogalinot upuri.

Tie barojas ar lieliem nagaiņiem. Piemēram, mežacūkas, brieži un antilopi. Viņi var uzbrukt bifeļiem, gazelēm un pat mājlopiem. Āzijas lauvu medības laupījums ir nedaudz mazāks nekā Āfrikas lauvas. Viņu ieroči ir spēcīgi žokļi un nagi. Viņi var ēst pat lielos dzīvnieku kaulus. Pēc piesātinājuma lauvas parasti atpūšas.

Audzēšana

Загрузка...


Pārošanās var notikt jebkurā gadalaikā. Tāpēc pat tajā pašā lepnumā var redzēt dažāda vecuma lauvu mazuļus. Grūtniecība ilgst 3,5 mēnešus. Pirms dzemdībām sieviete dodas uz alu vai citu klusu vietu. Viņai ir 2-5 bērni. To ķermeņa garums ir 30 cm, un vilna ir plankumaina. Pakāpeniski tā pazūd, bet daži plankumi var izzust tikai pēc tam, kad dzīvnieks sasniedz pubertāti. Gūstā viņi dzīvo apmēram 25 gadus.

Apsardze

Eksperti ir ļoti nobažījušies, ka Āzijas lauvu skaits pasaulē joprojām ir tik mazs. Patiešām, līdz mūsu laikam bija iespējams to palielināt tikai par dažiem simtiem cilvēku. Šodien ir ne vairāk kā 500-600. Tie ir uzskaitīti Sarkanajā grāmatā. Līdz 20. gs. Beigām tika izstrādāta un īstenota īpaša programma Indijas lauvu audzēšanai. Programma darbojās Ziemeļamerikas rezervēs.

Sugu skaita palielināšana nebija viegls uzdevums. Šos dzīvniekus nevar šķērsot ar citām lauvām. Patiešām, šajā gadījumā tiks apdraudēta ģenētiskā integritāte.

Valsts iestādes, kurās atrodas Geer Reserve, nepārvieto šos dzīvniekus uz citām rezervēm vai parkiem. Tā kā skats ir unikāls, valsts atbalsta rezervi, sniedz finansiālu atbalstu. Kad Indijas lauvas sāk augt citās teritorijās, atbalsta programma tiks samazināta. Šodien, lai gan lēnām, indivīdu skaits pieaug. Tāpēc tiek pieņemts, ka daži dzīvnieki laika gaitā izkļūs no rezerves.

Indijas kultūrā ļoti svarīga ir vienotība ar dabu. Tāpēc cilvēki neiznīcina lauvas par peļņu vai jautrību.

Video: Āzijas lauva (Panthera leo persica)

Загрузка...

Загрузка...

Populārākas Kategorijas

Загрузка...