Turukhtan - apraksts, biotops, interesanti fakti

Putnu tēviņi Turukhtan pārošanās laikā ir ļoti pievilcīgi. Bet viņi piesaista sievietes ne tikai ar savu spilgto izskatu. Viņi veic skaistas dejas, cīnās savā starpā, tādā veidā cenšoties piesaistīt uzmanību un ieņemt noteiktu vietu hierarhijā. Galu galā, viņi katru gadu ir spiesti iekarot sievietes, jo suga pieder poligāmiem.

Vispārīgs apraksts

Vīriešu ķermeņa garums ir aptuveni 26-29 cm, savukārt sievietes ir vidēji 5 cm īsākas. Vīriešu masa ir aptuveni 125-225 g, savukārt sievietes sver no 75 līdz 145 g, pubertāte sākas 1–2 gadu vecumā.

Ligzdošana notiek no maija līdz augustam. Sievietēm vienlaicīgi ir apmēram 4 olas. Inkubācijas periods ilgst aptuveni 3 nedēļas.

Turukhtan pieder skolas putniem, viņi aktīvi darbojas diennakts laikā, poligāmo dabā. Kā pārtika viņiem tiek piedāvāti dažādi mīkstmieši, kukaiņi un arī augu sēklas. Šie putni dzīvo apmēram 11 gadus.

Izskats

Pārošanās laikā šī putna tēviņi maina savu izskatu. Uz kakla parādās skaista kaklarota. Uz galvas aug putnu vāciņš, kuru putns pārplūdes laikā paaugstina. Katram vīrietim ir sava krāsa un modelis. Šajā periodā jūs nevarat atrast divus identiskus putnus. Krāsošana ir balta, sarkana, brūna, kā arī zaļa un melna. Pēc tam putns var nolaist vai pacelt kaklarotu. Sākoties ziemai, mainās krāsa un spalvas, tie vairs nav tik spilgti. Šajā laikā vīrieši un sievietes ir ļoti līdzīgas. Galvenā atšķirība ir tikai dažādu dzimumu putnu lielums. Svara un izmēra atšķirība ir diezgan nozīmīga, tas ir aptuveni 50 g, tāpēc, tiklīdz satikušies divi dažādu dzimumu putni, jūs varat nekavējoties noteikt, kurš dzimums viņiem pieder. Uz baltajiem spārniem ir baltas svītras un baltas zīmes uz astes.

Galva ir maza. Knips ir īss, nedaudz izliekts.

Šo putnu olām piemīt zaļgana krāsa, tās ir klātas ar maziem melniem un zaļganiem plankumiem.

Sievietēm visu gadu nemainās krāsa. Tas ir mīksts, pelēcīgi brūns.

Dzīvotne

Šie putni dzīvo Sibīrijā, kā arī Ziemeļeiropā. Viņi pavada ziemu Āfrikā, dienvidos no Sahāras tuksnesī. Šī joma ir ļoti tālu no ligzdošanas vietām. Tāpēc migrācijas laikā putniem ir jāceļo tālu. Lidojumu laikā viņi apstājas pie rezervuāriem.

Jauda

Turukhtāni parasti medības naktī. Viņi staigā pa dažādu rezervuāru krastiem, meklējot mazus ūdensdzīvniekus. Ar savu knābi viņi meklē pārtiku dubļos, viņi var arī staigāt seklā ūdenī vai peldēties. Ligzdošanas periodā sievietes barojas ar zemi. Šeit viņi noķer dažādus kukaiņus. Pārējos mēnešos to uzturs var ietvert arī dažādus augus. Viņu mīļākie gardumi ir gliemežu tārpi, kā arī augu sēklas.

Lidojumi


Lielākā daļa ziemas skatu pārstāvju lido uz Āfriku. Viņu ziemošanas vietas atrodas uz dienvidiem no Sahāras. Rudenī pār Centrāleiropas valstīm var redzēt Turukhtans. Vīrieši nonāk ligzdošanas vietā martā, bet sievietes - mēnesi vēlāk. Kad ligzdošanas periods beidzas, vīrieši vispirms aizbrauc. Tas notiek līdz jūnija beigām. Mātītes ar pēcnācējiem lido tikai mēnesī.

Dzīves veids

Pavasarī vīrieši pulcējas grupās pie rezervuāriem, lai sāktu savas rituālās cīņas. Katram vīriešam, kuram ir tokovische, ir sava vieta, viņš vada uz zemes un nogriežas uz zāli. Putns uzliek galvu uz priekšu, palielina to plūmes, atver tās spārnus. Turukhtans zina, kā pārmeklēt, tās piestiprinās pie zemes ar savu knābi, un tad paceļas. Žetons bieži vien beidzas ar cīņu starp vīriešiem, viņi sāk sakrāpt viens otram, kā arī ķērīt pie nagiem. Bet viņi nerada smagus savainojumus viens otram.

Vīrieši tokovanie laikā ir stingri savā vietā. Jaunieši ir tokovisčas malā. Vecāki cilvēki atrodas tuvāk tās centram. Jauns vīrietis var ieņemt vietu tuvāk centram tikai pēc tam, kad viņš iegūst dueli ar vairāk pieaugušiem vīriešiem.

Audzēšana

Kā minēts iepriekš, šie putni ir poligāmi. Vīrieši, kas ieņem izdevīgāku vietu hierarhijā, vienā pārošanās sezonā spēj apvienoties ar vairākām sievietēm. Mātītes lido no viena tokishcha uz citu, lai atrastu sev piemērotu partneri. Izvēloties partneri, sieviete sāk vilkties pie vīrieša apkakles. Pēc pārošanās tas nekavējoties aizlido. Tas beidzas ar komunikāciju.

Pēc tam viņa būvē ligzdu, inkubē olas un rūpējas par pēcnācējiem bez vīriešu līdzdalības. Šī iezīme ir sugu atšķirīga iezīme no citiem putniem, kas pieder pie čūska. Viņa pārējie pārstāvji rūpējas par pēcnācējiem kopā.

Šie putni veido ligzdas niedres. Tie ir aptuveni pus kilometru attālumā no pašreizējā. Viņi veic nelielu depresiju, aptverot to ar zāli, aļģēm, labi slēpjot ligzdu biezokņos. Olu sieviešu Turukhtana atrodas maija otrajā pusē vai jūnija sākumā. Inkubācijas periods ilgst aptuveni 3 nedēļas, pēc tam parādās cāļi. Viņi atstāj ligzdu, tiklīdz tie izšķīst. Viņiem ir aizsargājoša krāsa. Mātīte viņiem atrod pārtiku vairākas dienas, pēc tam viņi sāk patstāvīgu dzīvi.

Novērojumi


Jūs varat arī satikt šos putnus Francijas ziemeļu daļā. Šī teritorija atrodas daudz tālāk uz dienvidiem, nekā to parasti. Agrāk viņi atradās Ukrainā. Marta vidū viņi lido uz Krimas teritoriju savās ligzdošanas vietās. Viņi atgriežas Igaunijā tikai aprīļa beigās. Lidojumu laikā putni apstājas, izvēloties pļavas vai līdzenumus, kuru tuvumā atrodas rezervuāri. Marshlands ir viņu mīļākā vieta. Līdz migrācijas periodam vīrietis zaudē savu laulību. Šo putnu lidojuma laikā var atrast arī Krievijā.

Interesanti fakti

  1. Šie putni lieliski pārvar lielos attālumos. Personas, kas ligzdo Sibīrijas teritorijā, katru gadu lido līdz 15 000 km attālumā, lai nokļūtu ziemošanas vietā.
  2. Jau vairākus gadu desmitus turukhtans neatrodas dažos reģionos, kuros viņi dzīvoja. Viņi atstāja Austrijas ezeru Neusiedler. Turklāt viņi atstāja Ukrainu un Ungāriju. Šodien šos putnus var redzēt tikai to parastā diapazona dienvidu daļā. Interesanti, ka jau pagājušā gadsimta sākumā Turukhtans pilnībā atstāja Lielbritānijas teritoriju. Bet 60. gados viņi atkal sāka piestāt.
  3. Angļu valodā atšķiras sieviešu un vīriešu vārds. Sieviešu vārds ir tulkots kā "ruff". Franču valodā putna vārds izklausās kā "bruņinieku sitieni".

Aizsardzība un drošība

Pēdējo desmitgažu laikā visā pasaulē ir ievērojami samazinājies turkuņu skaits. Tas ir saistīts ar cilvēka darbību. Dzīvotņu biotops ir iznīcināts, purvi tiek novadīti. Mūsdienās Vācijas ziemeļu daļā ligzdo vairāki simti cilvēku.

Video: Turuhtan (Philomachus pugnax)