Kanādas bebrs - apraksts, biotops, dzīvesveids

Kanādas bebri pieder bebru ģimenei un ir liela izmēra daļēji ūdens grauzēji. Castor canadensis dzīvo Ziemeļamerikā. Šis grauzēju zīdītājs ieņem 2.vietu starp grauzējiem.

Kanādas bebru biotops ir gandrīz visa Ziemeļamerikas teritorija. Biotopā neietilpst Kanādas ziemeļi, Amerikas Savienoto Valstu dienvidu tuksneši, kā arī karstie Meksikas tuksneši.

Apraksts

Kanādas bebras ir lielākie grauzēju pārstāvji, kas dzīvo Ziemeļamerikas kontinenta upēs. To izmēri sasniedz 117 cm. Šī dzīvnieka vilna ir nokrāsota tumši brūnā toņos, tas neļauj ūdenim cauri. Tas ir pievilcīgs, bagāts izskats. Bebru ausis ir nelielas, noapaļotas un tumši brūnas. Pārvietojot grauzēju ķermeņa priekšējo daļu, tas atrodas zem aizmugures. Šo funkciju izskaidro fakts, ka pakaļējo kāju garums ir garāks nekā priekšējo kāju garums.

Žokļa un galvaskausa struktūra ir nesamērīga. Augšējie griezēji ir krāsoti spilgti oranžā krāsā, to platums ir lielāks par 5 mm un garums ir no 20 līdz 25 mm. Zobi, kas atrodas uz augšējā žokļa, aug visā bebru dzīves laikā. Biologi apgalvo, ka spēcīgais augšējais žoklis, nāsis, kas spēj aizvērt, mazās ausis, acu priekšā esošās membrānas ir būtiska Kanādas bebru nepieciešamība un palīdz izdzīvot savvaļas dzīvotnē. Spēcīgi un asie zobi palīdz bebriem izvilkt kokus, nometot tos zemē. Ar spēcīgu priekšējo ķepu palīdzību grauzēji velk koksni tuvāk mājoklim un veido dambjus.

Jebkura dzimuma grauzēju bebru gadījumā: t

  1. Anal dziedzeri. Anālais dziedzeru izmērs ir 8,6 cm x 5,5 cm.
  2. Kažokādas dziedzeri. To izmēri ir 7,6 cm x 2,4 cm.

Dziedzeru galvenais uzdevums ir marķēšana, kas tiek veikta, izmantojot izdalītu vielu ar spēcīgu smaržu. Šī iezīme nodala bebrus no citiem grauzēju pārstāvjiem. Anal un kažokādu dziedzeri atrodas netālu no astes. Tas tiek uzskatīts par šo dzīvnieku pazīmi. Tā izmēri var būt līdz 25 cm un platums 15 cm. Lielais, plašais asti ir pārklāts ar melniem svariem.

Dzīvotne

Kanādas mazuļu darbība izpaužas naktī. Grauzēju zīdītājs jūtas ērti ūdenī un spēj pilnībā iegremdēt zem tās 15 minūtes. Zemē bebri ir neaizsargāti, kas izskaidro maksimālo ūdens vidē pavadīto laiku.

Kanādas bebru pastāvīgā dzīvotne ir tālu upes, ezeri un straumi ar lēnu strāvu. Grauzēji var samazināt plūsmas ātrumu, veidojot dambjus no kritušiem kokiem. Materiāls dzīvnieku celtniecībai, kas tiek nosūtīts caur viņu pašu radītajiem kanāliem. Dzīvojamie zemūdens grauzēji arī veido savu. Beavers būvē vairākas dzīvojamās sugas:

Minks Minks visbiežāk rada eirāzijas bebrus, savukārt Kanādas iedzīvotāji dod priekšroku nokļūt mājās.
Mājiņa. Nojumes - peldoša konstrukcija, veidota no krūmāju, dūņu un zemes. Neparastas ēkas augstums var būt no 1 līdz 3 m, un būda diametrs dažos gadījumos sasniedz 10 metrus. Bārkstis izded cauri vairākām ieejām, no kurām viena būs zem ūdens. Mājā ir neliels caurums, kas nodrošina brīvu gaisa caurlaidību. Bebri gnaw to mājas augšpusē.

Grauzēji sagatavo mājokli dzesēšanai, aptverot mucu ar zemi. Pirmajās salnās zeme sasalst, radot stabilu aizsardzību no ārējām vides ietekmēm. Turklāt mājiņa ir izklāta ar koka skaidām, koku mizu un zāli. Māju izmanto bebrus atpūtai naktī, uzglabājot krājumus. Grauzēji slēpjas mājās no plēsīgiem dzīvniekiem.

Dambji, kas būvēti ar koka bebru, dažādu izmēru akmeņiem, slapju zemi un zāli, nodrošina aizsardzību pret plēsējiem grauzējiem. Turklāt dambjus apdzīvo dažādi zivju veidi, ūdensputni un citi dzīvnieki. Konstrukcija palīdz samazināt augsnes eroziju un mazina plūdu risku.

Neskatoties uz visām pozitīvajām īpašībām, dambis nav stabila un pastāvīga struktūra, un tā var pastāvēt tikai bebru biotopos, kas to uzturēs pienācīgā stāvoklī. Parasti aizsprostu būvniecība sākas ar aukstā laika pieeju - rudens periodā. Bārbi, kas dzīvo ziemeļu reģionos, var paši iznīcināt ēkas. Šādas darbības izskaidro nepieciešamība samazināt ūdens līmeni rezervuārā, palielināt skābekļa saturu vai nokļūt kokos, kas aug aiz dambja. Dažreiz ūdri un citi dzīvnieki var sabojāt ēku integritāti.

Bārda audzēšana


Kanādas bebras ir lieliski ģimenes vīri, viņi dzīvo pāros. Šie dzīvnieki atšķiras ar monogāmiju, un pāra sadalīšanās un cita partnera meklēšana ir iespējama tikai iepriekšējā partnera nāves gadījumā. Grauzēju neatkarīgā dzīve sākas no otrā dzīves gada. Līdz tam laikam bebras var pašbarot un būvēt mājokļus. Jaunieši dzīvo vismaz 2 km attālumā no saviem vecākiem un izveido savu ģimeni. Dzimumbrieduma periods sākas pēc trīs gadu vecuma sasniegšanas gan sievietēm, gan vīriešiem.

Kanādas bebrus katru gadu ražo pēcnācējus. Pārošanās periods ir atkarīgs no reģiona. Ziemeļu reģionos tas sākas no janvāra un ilgst līdz pirmajam pavasara mēnesim, dienvidos - no novembra līdz decembrim. Grūtniecības termiņš ir 3 kalendārie mēneši.

Cubs piedzimst ar atvērtām acīm un pilnīgu pubertāti. Mētelis ir brūns ar melnu vai sarkanu toņu. Jaundzimušie bebri sāk peldēties pēc 24 stundām pēc to izskatu, un pēc dažām dienām bebrs iemācīsies pilnībā iegremdēt. Vecāki pavada pēcnācējus pirmajā peldēšanā un palīdz izpētīt reljefu.

Jaundzimušo Kanādas bebru svars svārstās no 250 līdz 600 g, bet garums nepārsniedz 38 cm. Bārki pavada pirmo dzīves mēnesi mājā, atstājot to ļoti reti. Pirmo divu dzīves nedēļu laikā bebras ir zīdītāji un barojas ar mātes pienu.

Beavers rūpējas par saviem pēcnācējiem. Vecāki aizsargā bebru no plēsīgiem dzīvniekiem, nodrošina uzturu un iepazinušies ar apkārtni. Nepieciešamās prasmes patstāvīgai dzīvei, jauniešiem no vecākiem saņem visu kopdzīves laiku.

Cik Kanādas bebru dzīvo

Kanādas bebru dzīves ilgums savvaļā ir 10-20 gadi. Bieži vien viņu dzīvi apdraud cilvēki un lieli plēsēji. Turklāt bebru populācija Ziemeļamerikā samazinās dažu parazītu un infekcijas slimību izplatības dēļ.

Jauda

Ikdienas grauzēju ēdienkarti veido miza un cambijs. Bārbi dod vītolu, papeles, dižskābaržu, kļavu, bērzu, ​​apses un alksni. Turklāt šie dzīvnieki var pabarot kritušos kokus, pumpurus un augus, kas aug ūdenī.

Neskatoties uz to, ka bebri ir zīdītāji, to galvenā sastāvdaļa ir celuloze.

Gūstā dzīvojošo cilvēku uzturs sastāv no svaigiem burkāniem, jamss, salātu lapām un specializētiem ēdieniem.

Uzvedības iezīmes

Bobs dzīvo ģimenēs. Maksimālais personu skaits, kas saistīti ar asins radniecību, nepārsniedz 8. Pēcnācēji dzīvo pirmajos divos dzīves gados kopā ar saviem vecākiem. Šajā periodā jaunie bebri apgūst dambju celtniecības prasmes. Turklāt paaugstinātie pēcnācēji uzrauga jaundzimušos bebrus un piedalās pārtikas vākšanā.

Bārbi aizsargā savu teritoriju gan no plēsējiem, gan no citiem to sugas locekļiem. Grauzēji atzīmē savu teritoriju un uzrāda agresiju pret svešiniekiem. Pieaugušie atstāj tagus ar bebru plūsmu. Lai brīdinātu par iespējamu apdraudējumu, tiek izmantots ūdenī nocietināts kokvilna.

Bobs ir aktīvi vakarā, dienas laikā šie grauzēji peld no mājām tikai ārkārtējos gadījumos. Grauzēji var ilgstoši atstāt savas mājas savākšanas laikā un meklēt pārtiku. Gadījumā, ja kāds ģimenes loceklis atradīs labu pārtikas avotu, grauzēji sāk veidot kanālu, lai pārvietotu pārtiku pie mājiņas. Par iztiku ziemā, Kanādas bebru krājumi no zariem un baļķiem.

Draudi un ienaidnieki

Nepilngadīgie ir neaizsargāti pret daudziem plēsējiem. Apdraudējums bebru dzīvei ir vilki, jauni un pieaugušie lāči, lūši un ūdri. Turklāt briesmas ir cilvēks. Bobs bieži mirst makšķernieku dēļ.

Predatoriskie dzīvnieki baidās no pieaugušo sugas locekļiem nobriedušu bebru lieluma dēļ. Biologi saka, ka galvenais drauds bebru dzīvei ir cilvēks. Cilvēku rokās nogalināto personu procentuālais īpatsvars pārsniedz plēsoņu uzbrukumu procentuālo daļu. Cilvēki nogalina gan jaunos, gan pieaugušos bebrus. Turklāt šo grauzēju populācija samazinās sakarā ar cilvēka atkritumu radīto ietekmi uz bebru dabisko dzīvotni un vispārējo vides piesārņojumu.

Pozitīva un negatīva vērtība

Pozitīvās ekonomiskās vērtības ietver faktu, ka pagājušajā gadsimtā daļēji ūdens grauzēju kažokāda bija nopietna komerciāla vienība. Pēc tās pārdošanas bija iespējams iegūt lielas naudas summas.

Turklāt bebriem ir labvēlīga ietekme uz vidi, saglabājot stabilu gruntsūdens līmeni, kontrolējot plūdus un eroziju. Grauzēju būvētas dambis ir ērta dzīvesvieta dažādiem upju un rezervuāru iedzīvotājiem.

Negatīva vērtība ir ūdens plūsmas palēnināšanās, kas noved pie būtiskām izmaiņām rezervuāra florā un faunā un kļūst par dūņu cēloni. Putekļi, ko būvēja bebru, dažos gadījumos kļūst par plūdu cēloni. Tas var izraisīt lielu mežu platību zudumu.

Drošības statuss

Kanādas bebru populācija šodien bioloģiem nerada bažas. Pagājušajā gadsimtā bebru slaktiņas izraisīja iedzīvotāju skaita samazināšanos. Tas noveda pie grauzēju izzušanas no daudziem pastāvīgajiem biotopiem un iedzīvotāju skaita samazināšanās.

Grauzēji bija uz izzušanas robežas, tāpēc tika nolemts mākslīgi aizvietot Kanādas bebrus savās bijušajās vietās. Tas palīdzēja novērst situāciju un novērst sugas izzušanu.

Video: Kanādas bebrs (Castor canadensis)