Ziemeļbrieži - apraksts, dzīvotne, dzīvesveids

Šajā rakstā mēs pētīsim artiodaktila zīdītāju, proti, ziemeļbriežu. Šis dzīvnieks ir ierindots starp ziemeļbriežu ģimeni, kas atšķiras ar ieradumiem un dzīvesveidu. Eirāzijas un Ziemeļamerikas iedzīvotāji audzē un uztur briežu mājsaimniecības vajadzībām. Ar viņu palīdzību veiciet preču transportēšanu un pārvietojiet sevi. Brieži ir ļoti izplatīti Tālajos Ziemeļos tundrā, tie ir atrodami arī Taimīra pussalā un citos reģionos. Bet nav jēgas palaist uz priekšu, mēs pētīsim visus aspektus kārtībā.

Apraksts

  1. Saskaņā ar ķermeņa garumu šie ģimenes pārstāvji tiek izstiepti līdz 2 m ar ķermeņa masu 200 kg. Augumā augstumā brieži vidēji palielinās līdz 120 cm. Indivīdi, kas dzīvo ziemeļu reģionos, to vispārējās īpatnības nepārsniedz dienvidu partnerus. Tie, kas ir lielāki un spēcīgāki.
  2. Šīs šķirnes īpatnību var uzskatīt par milzīgajiem ragiem, kuriem indivīdiem ir divi dzimumi. Ragiem ir garš un biezs pamatnes, tie vispirms pārvietojas atpakaļ, tad virzās uz priekšu un saglabā šo formātu.
  3. Katru gadu indivīdi nomet savus ragus. Vīriešiem šī darbība notiek rudens beigās vai ziemas sākumā, un sievietēm - pavasara beigās vai vasaras sākumā. Pēc noteikta laika ragi sāk augt un sasniedz augstāko punktu. Pārējās filiāles jau parādās atjauninātajos ragos, formāts kļūst sarežģītāks. Kad dzīvnieks sasniedz 5 gadu vecuma kategoriju, ragus veido pilnībā.
  4. Brieži ir slaveni ar savām garajām un stingrajām krokām, kas rotā kaklu. Tajā pašā laikā, mati ir trausli, ātri laužot, tāpēc krēpes bieži izskatās neveikli. Katra mata kodols ir dobs, trūkst kodola. Attiecībā uz kažokādu tā ir silta un mainīga. Atkarībā no ēdiena un sezonas, tas var atšķirties pēc krāsas, gaiši vai tumši.
  5. Bieži krāsa var būt mīksts, kas sastāv no tumšām un gaišākām zonām. Vasarā kažokāda ir mīkstāka un īsāka. Krāsa šajā periodā sasniedz kafiju vai brūnu toņu. Kakla sānu daļas ar suspensiju ir pigmenta gaisma. Jaunie dzīvnieki nav tik tumši kā pieaugušo paaudze. Cubs biežāk ir monohromatisks nekā daudzveidīgs. Tās ir vai nu brūnas, vai pelēkbrūnas. Brieži, kas dzīvo Sibīrijas dienvidu daļā, uz aizmugures var stāvēt apgaismoti lieli plankumi.

Dzīvotne

  1. Galvenā izplatīšanas joma ir tundra. Arī šie indivīdi ir atrodami meža tundrā un kalnu apvidos. Viņi var dzīvot uz līdzenas zemes vai skujkoku apgabalos. Daži izvēlas skarbus vieglus mežus, citi dzīvo tuvāk purvainiem apgabaliem.
  2. Ziemā šīs personas atstāj tundru. Šādā laikā viņi dod priekšroku tālāk dienvidiem, piemēram, taigā vai meža tundrā. Ganāmpulkā ir aptuveni 2 tūkstoši cilvēku. Pirmkārt, tie ir sakārtoti grupās, pēc tam izkliedēti dažādās teritorijās un dzīvo mazās kolonijās.
  3. Ja mēs runājam par migrāciju pavasarī, tas ir lēns. Parasti dzīvnieki pārvietojas ar biežām apstāšanās reizēm. Papildiniet enerģijas rezerves, nomodā, turpiniet ceļu. Divus mēnešus šīs personas var pārvarēt no 250 līdz 750 km.

Jauda

  1. Diētu nevar saukt par daudzveidīgu, jo cilvēki dzīvo praktiski vienā un tajā pašā vietā. Gandrīz visu mūžu viņi ir ieguvuši pārtiku no sniega masas. Un, lai nokļūtu pie pārtikas, jums ir jāpārvar sniega novirzes. Ja vāks ir vaļīgs, indivīdi to izliek 0,5-1 m dziļumā, ja uz virsmas ir garoza, tad tikai 40 cm būs pietiekami spēcīga, lai pārvarētu.
  2. Vispirms sniega pļaušanai tiek ņemti vīriešu dzimuma indivīdi. Viņi noglabā nogulsnes, atrodot augu izcelsmes pārtiku. Tad sievietes šajās vietās barojas un ārstē pēcnācējus. Vismaz vāji dzīvnieki ēd.
  3. Ziemas sezonā brieži tiek pakļauti smagi stresu, tāpēc viņiem ir nepieciešams vairāk pārtikas nekā parasti. Kad viņi barojas, tie neapstājas uz ilgu laiku. Pēc tam, kad zāle vai ķērpji sadalās, turpiniet ēst. Tas pats ļauj ganāmpulkam, kas aiz muguras, arī barot.
  4. Diētas raksturīgās iezīmes var būt saistītas ar to, ka uzrādītie zīdītāji var pielīdzināt sūnu. Viņi pat liesās uz koku, dzinumu un citu cieto augu pārtikas zariem. Sūnu sastāvā gandrīz nekādas olbaltumvielas nav, bet tomēr tā veido izvēlnes pamatu.
  5. Liela daļa barības vielu tiek piešķirta silīcijai un citiem minerālvielu savienojumiem. Sūnām ir augsts kaloriju daudzums, tas tiek sagremots ilgu laiku un palielina enerģijas rezerves. Ziemā šiem dzīvniekiem nepieciešami olbaltumvielu savienojumi un citas minerālvielas.
  6. Tās papildina pamata izvēlni ar iesāļo ūdeni un sēnēm, kas aug aukstumā. Pārējos periodos brieži tērē tos krājumus, kurus viņiem izdevās savākt siltajā sezonā. Dzīvotnē ir maz pārtikas, tāpēc migrācijas dēļ indivīdi to paplašina.
  7. Vēl viens pārtikas avots tiek uzskatīts par sūnu. Īpaši bieži tā uzlec, kad sezonā ir liels daudzums sniega. Parasti sūnām rodas nejauši, tas nav īpaši meklēts. Kad dzīvniekiem ir vajadzīgs daudz pārtikas, tie uzlec ar pelēm, putnu olām un cāļiem.
  8. Ģimenes pārstāvji cīnās ar dehidratāciju sakarā ar sniegu, kas nāk ar pārtiku. Viņi var sagraut nolietotos ragus, cerot piepildīt barības vielu deficītu. Ja sezonā ir stipri salnām bez sniega, šie dzīvnieki vājinās šķidruma trūkuma dēļ.

Uzvedība

  1. Jāatzīmē interesants fakts, ka pārstāvētās personas ir sabiedrības dzīvnieki. Viņi dod priekšroku ganībām lielos ganāmpulkos. Katrā no tiem var būt vairāk nekā 1000 cilvēku. Kad dzīvnieki migrē, šis skaits ievērojami palielinās.
  2. Jāatzīmē, ka pārstāvētie brieži migrē vairāku gadu desmitu laikā, izmantojot to pašu maršrutu. Šādā gadījumā ceļa garums var būt lielāks par 500 km. Šādi indivīdi peldē skaisti, tāpēc viņiem nav problēmu šķērsot šaurumus un upes.
  3. Sibīrijas šīs sugas pārstāvji galvenokārt dzīvo mežā ziemā. Vēlā pavasarī brieži pulcējas lielos ganāmpulkos un dodas uz tundru. Tieši šādās vietās dzīvniekiem ir vairāk pārtikas. Aptuveni vasaras beigās vai rudens sākumā attiecīgie dzīvnieki atgriežas.
  4. Runājot par sugu Skandināvijas pārstāvjiem, gluži pretēji, viņi cenšas izvairīties no mežiem. Caribou brieži, kas dzīvo Ziemeļamerikā pavasara vidū, pārvietojas no meža uz jūru. Tikai rudens vidū viņi atgriežas savās dzīvotnēs.
  5. Ir arī Eiropas viedoklis. Visu gadu viņi pārvietojas ap teritoriju īsos attālumos. Vasarā viņi dod priekšroku dzīvot kalnos. Šādās vietās tas ir daudz vēsāks. Turklāt brieži glābj sevi no plēsoņām. Ziemā viņi var pārvietoties uz citu kalnu vai doties atpakaļ.
  6. Cik skumji tas nešķita, brieži cieš no bailēm. Problēma ir tā, ka šie kukaiņi novieto olas tieši zem dzīvnieka ādas. Drīz attīstās vārīšanās. Tajos sāk augt kāpuri. Pat indivīdu nāsīs noslaucas olas. Tādējādi dzīvnieki cieš un kļūst izsmelti.

Audzēšana

  1. Attiecībā uz pārošanās sezonu briežu spēle galvenokārt notiek rudens vidū. Vīrieši pastāvīgi cīnās savā starpā, lai iegūtu sieviešu uzmanību. Pēc pārošanās pāris sagaida pēcnācējus apmēram 8 mēnešus. Parasti dzimst tikai 1 mazulis. Tikai retos gadījumos ir dvīņi.
  2. Tikai vienu dienu vēlāk brieži jau sāk darboties pēc mātes. Pirms ziemas nāk sievietei ir jābaro pēcnācēji ar pienu. Pēc 3 nedēļām pēc piedzimšanas ragiem pakāpeniski izzūd ragi. Tikai divus gadus briedis sasniedz dzimumbriedumu. Indivīdu dzīves ilgums ir aptuveni 25 gadi.

Ienaidnieki

  1. Lielie plēsoņi pārsvarā medīja ziemeļbriežu. Attiecīgajām personām ir pietiekami daudz tauku un gaļas. Briežu galvenie ienaidnieki var tikt uzskatīti par lāčiem, vilkiem, lūšiem un vaļņiem. To pārstāvēto dzīvnieku migrācijas laikā viņi atver medībām. Par plēsoņām tas ir visizdevīgākais laiks.
  2. Šādos laikos brieži pulcējas milzīgos ganāmpulkos un cenšas migrēt lielos attālumos. Vāji un slimi cilvēki vienmēr atpaliek un pārspēj ganāmpulku. Izsmelti, tie kļūst viegli plēsēji plēsoņām.
  3. Diemžēl lielākais apdraudējums dzīvniekiem ir cilvēki. Tas ir tas, kurš lielā skaitā iznīcina brieži. Tas viss notiek dzīvnieka gaļas, ādas un ragu dēļ. Ziemeļeiropas daļā pašlaik ir aptuveni 15 tūkstoši cilvēku.
  4. Ziemeļamerikā šis skaitlis ir daudz lielāks. Pārstāvētajā valstī ir aptuveni 600 tūkstoši cilvēku. Krievijas polārajā zonā briežu skaits sasniedz 800 tūkstošus, turklāt ir arī vietējie brieži. To skaits ir 3 miljoni.

Cilvēkiem ir garš mājputnu ziemeļbrieži. Viņi vienkārši izolēja daļu savvaļas ganāmpulka un laika gaitā pielāgoja dzīvniekus. Tā rezultātā cilvēki jūtas lieliski. Viņi ir pieraduši pie cilvēkiem, un tie ir daļēji bez maksas. Brieži nav izkaisīti briesmu gadījumā, bet jāgaida aizsardzība pret cilvēkiem.

Video: Ziemeļbrieži (Rangifer tarandus)