Dunlin - apraksts, biotopi, interesanti fakti

Dunlin - mazie putni, kuru ķermeņa masa sasniedz maksimāli 60 gramus. Šie putni pieder pie Charadriiformes un čūsku ģimenes. Šodien mēs tuvāk apskatīsim šīs putnu sugas un uzzināsim par tiem interesantus faktus.

Izskats

Dunlin tiek uzskatīts par diezgan mazu putnu. Tas ir pat mazāks par strazdu, tā garums ir tikai 20 centimetri. Ir iespējams noskaidrot, kas ir jums priekšā Dunlin ar konkrēto dziedāšanu, ko šī putnu suga izstaro ligzdošanas un audzēšanas laikā.

Šo putnu galvā var redzēt ievērojamu, garu melnu knābi, nedaudz nevienmērīgu. Putnu ķepas ir tik melnas kā knābis un tik garas un plānas. Dunlin ir nedaudz iegarināts ovāls ķermenis. Viņu acis parasti ir melnas, uz spilgtajām galvas virsmām tās ir īpaši pamanāmas. Kopumā to spalvas ir diezgan daudzveidīgas. Pamats ir pelēks, ko papildina baltas svītras un melni plankumi.

Vīriešu un sieviešu izskats nav atšķirīgs. Jūs varat tos atšķirt tikai pēc izmēra, vīrieši ir nedaudz lielāki par sieviešu pusi.

Ko Dunlin ēd?

Dunlin var viegli ēst gan augu pārtiku, gan dzīvnieku barību. Viņa uzturs drīzāk ir atkarīgs no tā, kāda veida pārtika dominē apgabalā, kur viņš ir, kā arī no gada laika. Visvairāk Dunlin mīl visus tos pašus dzīvnieku produktus. Piemēram, viņi labprāt ēd ēdamās gliemenes, tārpus, gliemežus, vaboles, čaumalas, spāres un kāpurus. Ēdienkartē var iekļaut arī vēžveidīgos, kā arī citus ūdenstilpēs dzīvojošus dzīvniekus.

No augu pārtikas produktiem Dunlin dod priekšroku, lai ēst aļģes, dažādas sēklas, kā arī dažādu augu pagānus un sakneņus.

Kā notiek reprodukcija?

Dunlin - monogamie putni. Tie ir pilnībā sagatavoti reprodukcijai viena gada vecumā. Viņi vienreiz un uz visu laiku veido viņu pāri. Partneris var mainīties tikai tad, ja kāds no iepriekšējiem iemesliem nomirst. Pārošanās laiks, kad vīrieši meklē tikai sievietes un kad notiek pārī, abi partneri ir ļoti satraukti un aktīvi. Tas īpaši attiecas uz vīriešiem, kuri visu dienu var lidot ap sievieti un dziedāt par viņu. Ir vērts atzīmēt, ka ne visi putni var pāriet un sākt veidot ligzdu, daži cilvēki paliek vieni.

Ļoti interesants Dunlin rada ligzdas. Parasti viņi atrod vietu, kas atrodas uz kalna. Pēc tam vīrietis ķer mazu ūdeli tieši zemē, kas vēlāk noklāj ar lapām un sūnām. Tad sieviete sēž ligzdā un gaida dējējvistas. Būtībā šis process notiek aprīļa beigās, jūlija sākumā. Vienam dīķim Dunlin ražo līdz piecām olām. Viņi paši nodarbojas arī ar inkubāciju, šīs darbības ilgums aizņem apmēram trīs nedēļas. Pat pēc cāļu dzimšanas sievietei neizdodas tālu no ligzdas, jo sākumā bērni ir pilnīgi neatkarīgi un bezpalīdzīgi. Šī iemesla dēļ pirmā reize, kad sieviete ir pastāvīgi tuvu cāļiem un baro tos. Kad cāļi var pārvietoties patstāvīgi un lidot, sieviete beidzot var atgriezties iepriekšējā dzīvē. Tiklīdz mazie sāk lidot, viņi jau var saņemt savu pārtiku, tāpēc viņiem vairs nav nepieciešama vecāku palīdzība.

Kur dunnies dzīvo?

Šie putni atšķiras ar to, ka viņi izvēlas tikai aukstas svītras dzīvošanai. Šie putni tiek uzskatīti par migrāciju, jo ļoti aukstos lido uz siltākām teritorijām. Ligzdošanas periods, ko tie tradicionāli novēro Eiropā. Visbiežāk Dunlin šķirnes izvēlas ar purviem un applūdušām pļavām ligzdu organizēšanai. Kad cilvēki ceļo uz citām teritorijām ziemošanai, viņi arī cenšas izvēlēties vietas, kas robežojas ar upēm, ezeriem un citiem ūdenstilpēm. Arī viens no iecienītākajiem Dunlin rajoniem ir aizaugts ar krūmiem. Šādā vidē ir ļoti viegli slēpt savus pēcnācējus un aprīkotas ligzdas.

Interesantas lietas par Dunlin

Interesants fakts par šiem putniem ir viņu lielā rūpība par to pēcnācējiem. Ja nepieciešams, nākotnes cāļu aizsardzība, viņi var pat iet uz ekstremāliem pasākumiem, piemēram, nirt zem ūdens ar olu, lai pasargātu to no plēsējiem.

Dunlin var attiecināt uz ilggadīgām putnu sugām, jo ​​to vidējais dzīves ilgums ir 24 gadi.

Video: Dunlin (Calidris alpina)