Wombat - apraksts, dzīvesvieta, dzīvesveids

Wombats neapšaubāmi ir unikāli dzīvnieku pasaules pārstāvji. Galu galā, tie pastāvēja mūsu planētas pirms daudziem miljoniem gadu. Daudzas šīs sugas sugas ir mirušas, bet mums joprojām ir iespēja tos redzēt.

Šodien ir 2 ģints, kas pieder pie wombats ģimenes. Tie savukārt ietver 3 sugas. Ir īss matiņš, kā arī garo matiņu ģints, kas ietver gan garo matu, gan Queensland wombat. Mūsu planētas agrāk bija daudz vairāk sugu, bet evolūcijas procesā lielākā daļa no tām pazuda. Tas veicināja dažādu iemeslu dēļ. Ir zināms, ka bija vismaz 5 ģints. Agrāk pandas tika uzskatītas par šo dzīvnieku radiniekiem, jo ​​tām ir daudz kopīga.

Bet apmēram pirms 36 miljoniem gadu šie dzīvnieki sāka attīstīties dažādos evolūcijas ceļos. Tā rezultātā viņi aizgāja un ieguva savas raksturīgās iezīmes. Ja paskatās uz wombats un pandas attēliem, jūs joprojām varat izsekot zināmai līdzībai.

Apraksts

Wombats ir zālēdāji. Viņi dzīvo Austrālijā. Ārēji šīs sugas pārstāvji izskatās kā mazi lāči un mazliet līdzīgi jūrascūciņām. Pieaugušo ķermeņa garums ir aptuveni 70–120 cm, svars svārstās no 20 līdz 40 kg.

Viņiem ir diezgan blīva, bet kompakta konstitūcija. Wombats ķermenis ir mazs, galvas un ekstremitātes ir lielas un spēcīgas. Šiem dzīvniekiem ir neliels neattīstīts asti. Viņu vilna ir pelēka.

Šīs sugas īpatnība ir tāda, ka ķermeņa aizmugurē ir neparasta struktūra salīdzinājumā ar citiem zīdītājiem. Uz muguras viņiem ir daudz skrimšļu, āda ir sacietējusi, ir kauli. Tas viss ir vairogs. Dzīvnieks to izmanto, lai aizsargātu savu māju. Piemēram, ja kāds vēlas iekļūt caurumā, tad dzīvnieks vienkārši pagriežas pie ass ieejas. Tāpēc viņš bloķē caurbraukšanu caurumā, un pēc tam var iznīcināt ienaidnieku pret tās sienām.

Wombat galva ir pelnījusi īpašu uzmanību. Salīdzinot ar ķermeņa lielumu, tam ir liels izmērs. Galvas forma ir nedaudz saplacināta. Ja wombat ir apdraudēts, viņš var sevi aizstāvēt ar galvu vai pat izmantot, lai uzbruktu ienaidniekam. Tajā pašā laikā viņš veic kustības, kas izskatās kā butting, lai gan šim dzīvniekam nav ragu.

Žokļiem un zobiem savā struktūrā ir daudz līdzību ar grauzēju žokļiem. Salīdzinot ar citiem pīlāriem, wombats ir mazāk zobu. No augšas un apakšas tiem ir divi griezēji. Turklāt ir arī košļājamie zobi. Bet pusē trūkst.

Šiem dzīvniekiem ir ļoti spēcīgas spēcīgas ķepas. Katram ir 5 pirksti, no kuriem katram ir nagi, kas nepieciešami, lai dzīvnieki varētu veikt dažādas darbības. Tas ir ar šiem nagiem, ka wombats perfekti izrakt savus caurumus.

Šie dzīvnieki ir slaveni ar savu spēju izrakt visu valstību zem zemes. Daudzi pētnieki uzskata, ka wombats ir visspējīgākie un lielākie ekskavatori visu dzīvnieku vidū. Viens cilvēks var izrakt īstu tuneli, kura garums būs apmēram 20 m, un to urbumi sasniedz 3 m platumu, un Wombats ir aprīkotas ar reālām pazemes pilīm, kurās dzīvo kopā ar ģimenēm. Viņu ķepas ir mazas. Taču tas neliedz dzīvniekiem attīstīt ātrumu līdz 40 km / h. Ja nepieciešams, viņi var viegli uzkāpt kokā vai peldēties dīķī.

Dzīves veids


Austrālija ir mājvieta šiem neparastajiem dzīvniekiem, bet jūs varat arī satikt tos Tasmānijas salā.

Dabā ir daudz šīs sugas pārstāvju. Bet, lai redzētu šo dzīvnieku var būt reti. Tas ir saistīts ar to, ka šīs sugas pārstāvji daudz laika pavada pazemes. Viņi dzīvo vietās, kur augsne ir sausa, nevis akmeņaina, nav gruntsūdeņu. Turklāt tos kavē dažādas koku saknes un veģetācija. Viņi izvēlas augsni, kurā ir vieglāk izrakt lielu, plašu tuneļu.

No šādām ūdelēm, kas dzīvo savai ģimenei, pazemes ēkā tiek veidoti veseli ciemati. Tie sastāv no plašiem mājokļiem, kā arī nelielām ielām, caur kurām dzīvnieki viegli pārvietojas savā pazīstamā vidē. Lielāko daļu laika viņi ir tieši savās pazemes mājās. Šeit viņi guļ miegā, un naktī nonāk pie virsmas, meklējot pārtiku.

Šīs sugas pārstāvji dzīvo grupās, kurās ir liels skaits cilvēku. Šādas grupas aizņem lielu teritoriju. Bieži vien tas var būt liels lauks, kura platība sasniedz 20-25 hektārus.

Grupas locekļi atzīmē teritoriju ar ekskrementiem, kas līdzinās kubam savā formā. Tādā veidā tās nosaka īpašuma robežas.

Šie dzīvnieki ir diezgan mierīgi. Viņi nebaidās no cilvēka. Dabā viņiem nav ienaidnieku. Bet, ja kāds iejaucas savā teritorijā, viņi agresīvi to aizstāvēs. Ja viņi jūt, ka tuvojas briesmas, viņi tūlīt paceļ savas lielās galvas, izdara skaņas, kas atgādina mooing.

Ienaidnieks bieži nolemj, ka labāk nav cīnīties ar šādu agresīvu ienaidnieku un lapām. Bet, ja pretinieks neatsākas, starp dzīvniekiem var sākties cīņa. Cīņa pret galvu, it kā ienaidnieks. Kopumā šīs sugas pārstāvji rada mierīgu dzīvesveidu, ja tie nav apdraudēti.

Jauda

Загрузка...


Šie dzīvnieki tiek uzskatīti par īstiem gardēžiem, kuri ēd tikai augstas kvalitātes augus. Viņi saņem pārtiku, izmantojot savos nagus. Viņu mīļākā delikatese ir sulīgi dzinumi, saknes. Viņi arī mīl sūnas, ogas un dažus sēņu veidus. Ar saviem zobiem, lūpām un smago smaržu, šie unikālie dzīvnieki paši izvēlas tikai labāko ēdienu. Viņi dod priekšroku jaunākajiem, nevis izturīgajiem dzinumiem, sagriež tos līdz saknei un bauda lielisku garšu.

Šo apbrīnojamo dzīvnieku īpatnība ir arī fakts, ka gremošanas process tajos ir ļoti lēns salīdzinājumā ar citiem zīdītājiem. Tās sagremo pārtiku 14 dienas. Viņiem nav nepieciešams izmantot ūdeni lielos daudzumos. Ar to viņi līdzinās kamieļiem. Wombat pietiekami daudz, lai izmantotu 22 m šķidruma dienā par katru kilogramu svara. Slāpes un sausums, viņi izturas bez grūtībām.

Audzēšana

Wombat audzēšana notiek jebkurā gadalaikā, bet sausos apgabalos tā var būt atkarīga no laika apstākļiem. Tie ir meža dzīvnieki, bet viņu maisiņi neatrodas priekšā, bet aizmugurē. Pateicoties šai sievietei, ir ērti izrakt zemi, un maisiņā netīrā netīrumi.

Viņu grūtniecība ir ļoti īsa - apmēram 20 dienas. Dzimis tikai viens mazulis. Sievietei viņas ķermenī ir divi sprauslas, bet tajā pašā laikā viņa nevar nēsāt divus bērnus. Mazais wombat atrodas mātes maisā apmēram 8 mēnešus. Viņa pastāvīgi rūpējas par viņu. Pēc tam viņš atstāj maisu, bet māte vēl apmēram gadu rūpējas par mazuļiem. Šie savvaļas dzīvnieki parasti dzīvo apmēram 15 gadus. Turot nebrīvē - līdz 20-25 gadiem. Tas ir atkarīgs no pārtikas un aizturēšanas apstākļiem.

Video: Wombat (Vombatidae)

Загрузка...

Populārākas Kategorijas

Загрузка...