Kestrel - apraksts, biotopi, interesanti fakti

"Kestrel tremulous lidojums ..." - ir viens no skaistākajiem dzejas darbiem. Patiešām, vaļņģeļa lidojums ir ne tikai jāpārbauda, ​​bet arī jābrīnās un jābrīnās. Putns spēj iesaldēt vēja plūsmu, turēt gaisa masās, tikai nedaudz paceļot spārnus un paliekot nekustīgi attiecībā pret zemi. Tātad, dzimumlocekļa medības - jo putns ir plēsējs un tam ir nepieciešams laupījums. Kopējais Kestels ir sakņu dzimtas kronis. Putns ir diezgan izplatīts, pat Krievijas Putnu aizsardzības Savienības simbols.

Pīlādžs saņēma putna "Tininkulus" zinātnisko nosaukumu par tās sauciena īpatnībām, kas atgādina "T-T-TI" garās skaņas. Krievu valodā etimoloģiskais nosaukums nāk no vārda "ganības", bet pēdējos gadsimtos putns biežāk tika saukts par "pastelgu", jo plēsējs priekšroku deva gaisā pār ganībām, meklējot upuri. Atbilstoši citai versijai putnu "dzīslas" nosaukums nāk no vārda "tukšs, veltīgs". Tas nozīmē, ka, atšķirībā no citiem sugas locekļiem, nav iespējams dzimumloceklim nolaisties. Kas ir dzeltenais putns, kur tas dzīvo, kā tas šķir un ko tas baro, mēģināsim to izdomāt.

Pelēka apraksts

Tēviņš ir nepārprotami atšķirīgs no mātītes, galvenokārt ar spalvas krāsu uz galvas. Sievietei ir brūna plūmju krāsa, gandrīz brūna. Gaiši toņi ir raksturīgi vīriešiem. Turklāt vīriešiem ir liels skaits melnu plankumu uz muguras - dimanta formas plankumi. Astes beigās ir melnas svītras ar baltu apmali. Sievietēm nav šādu rotaslietu, bet viņas spalvas aizmugurē ir šķērsvirziena brūna josla un daudzas mazas sloksnes astes līmenī. Ārējās atšķirības plūksnās parādās tikai pēc dzimumbrieduma, un pirms tam visi dziedzeru pusaudži izskatās vienādi. Gurnu garums ir apmēram 30-35 cm, un sieviete parasti ir lielāka. Putna svars ir aptuveni 300 grami. Jo masīvāks ir dzimumlocekļa sieviešu skaits, jo vairāk būs sajūgs, tādi cāļi dzimst veselīgāki un dzīvotspējīgāki. Tas nozīmē, ka lielām sievietēm būs daudz vairāk mopsu.

Kestrelas biotops

Kestrejs ir viens no visbiežāk sastopamajiem plēsīgajiem putniem Centrāleiropā. Turklāt šīs sugas putnus var atrast Ziemeļāfrikā un Rietumāzijā. Putnu var nokārtot vai migrēt atkarībā no barības daudzuma dzīvesvietā un ziemas smaguma pakāpes. Ja visa spēle ziemai slēpjas bedrēs, tad pakaļgals būs spiests migrēt ziemas apstākļos, kā parasti, uz Eiropu vai Āfriku. Migrācijas procesā piekariņš spēj aptvert lielus attālumus, tas nepārtrauc lidojumu pat lietus un sliktu laika apstākļu laikā. Pārsteidzošs fakts ir tas, ka lidojumā esošais putns ir diezgan zems, ne vairāk kā 100 metrus virs zemes. Par dzīvojamo mucu izvēlas mazus mežus, meža malas ar relatīvi nelielu veģetāciju. Reizēm akmeņlauži nokļūst akmeņu plaisās, retos gadījumos putni var atrasties augstā augstumā - vairāk nekā pieci tūkstoši metru virs jūras līmeņa. Pēdējos gados vējdzirnavas arvien biežāk pamanījuši visteli tuvāk cilvēkiem - putns tuvojas pilsētām un ciemiem, apmetoties ciešā tuvumā. Šāda veida piekūns atrodas pamesto ēku bēniņos un balkonos - putniem tas ir daudz vairāk vēlams ligzdošanas vieta nekā koku zars.

Kestrel medību funkcijas


Iespēja trīcēt lidojumu ir bruņurupuču iezīme. Putns var iesaldēt vēja straumē tā, lai šķiet, ka tas būtu apturēts neredzamām virvēm. Šī apbrīnojamā spēja dod piekūnam iespēju pievērst uzmanību upuriem lielos attālumos. Putnam ir lieliska redze, tā var redzēt vole no milzīga attāluma. Tiklīdz purvs pamana laupījumu, tas nospiež spārnus pret ķermeni, nolaižas zemē kā akmens un uzreiz nozvejas spēli ar asiem nagiem. Uzturā ilgviļņi ir visizplatītākie pelēm un citiem maziem grauzējiem. Putns var uzbrukt dažādu sugu cāļiem. Kestrel barojas ar ķirzām, molām un žurkām ar prieku. Bada periodos paltuss nepados tārpus un citus kukaiņus. Parasti šīs sugas piekūns medī 10-40 metru augstumā virs zemes, nepalielinoties augstāk. Ziemā sliktos laika apstākļos putns laukā izvēlas novērošanas punktu koka formā, un no turienes viņš meklē laupījumu. Pūšļģe lido laukā ar jebkuru kustību, jo barošana aukstajā sezonā ir grūtāka. Kopā ar nozvejoto laupījumu, dzimtene atgriežas patversmē.

Ķeizara audzēšana

Vēdera pārošanās sezona ir ļoti interesanta. Laulības laikā vīrietis kā uzbrūk sievietei, ar lielu spēku, kas lido pār viņu, bet pēdējā brīdī apstājas pirms sirds. Ja sieviete ir iekarojusi līdzīgus sasniegumus, viņa sāks gaisā ar džentlmeni. Tādā veidā pātagas neražo ligzdas, tās bieži sakārto akmeņu plaisās dažādos padziļinājumos. Bieži vien sētas aizņem citu putnu pamestas ligzdas. Ja pakaļgals neatrod piemērotu, putns var nokārtoties zemās veģetācijas biezokņos.

Ligzdošanas periods sākas aprīlī, un mēneša beigās sievietei ir divi līdz četri olas sajūgā. Pārvietojamās olas, galvenokārt sievietes, aizņem apmēram mēnesi. Nestlings piedzimst gandrīz neapbruņoti, mamma rūpīgi tos silda 8-10 dienas, līdz parādās pirmais pūka. Pēc tam, sieviete, kopā ar vīriešu, sāk barot pēcnācējus. Vecāki ieved zīdaiņiem peli, izspiež svaigu gaļu no liemeņa un ievieto to knābī uz cāļiem. Pārsteidzoši, ka vaļveidīgo cāļi neatver plaisu, tāpat kā citu putnu mazuļi. Nākotnē, kad cāļi aug, upuris netiks pabeigts. Vecāki pilnībā atdos bērnam bērnus, tad izsalcis un dzīvotspējīgākais cālis pārvaldīs upuri - viss saskaņā ar dabas likumiem. Mēnesi vēlāk, kad cāļi kļūst spēcīgāki, sieviete mācīs bērnus lidot un medīt.

Interesanti fakti par purvāju

Pēdējā laikā vistere vairāk un vairāk lido uz cilvēkiem, apmetas tuvu, dod iespēju atklāti novērot skaisto piekūnu dzīvi un paradumus.

  1. Neskatoties uz vīriešu aktīvo piesardzību, sieviete joprojām izvēlas pāris dziedzerus. Viņa pati iet uz izvēlēto kavaleri, izdara zināmas "tsykanya" skaņas, pēc kurām vīrietis nolemj laipni. Lai uzvarētu skaistu dāmu uzmanību, vīrieši bieži vien saņem viņiem garšīgu laupījumu, novieto liemeni nākotnes ligzdas apakšā. Ja sieviete pieņem dāvanu, mīļotāji kļūst par pāris.
  2. Vidējais dzimumlocekļa kalpošanas laiks ir 16 gadi.
  3. Augstākais putnu mirstība vērojama skarbajos ziemas mēnešos, kad pārtika kļūst katastrofāli zema.
  4. Kaļtrels nav piemērots zālam, jo ​​tas nespēj medīt gaisā. Tas ir drīzāk izņēmums šīs sugas un ģimenes putniem. Daudzus gadsimtus cilvēki centās mācīt vāleliņu medīt citus putnus. Taču spēcīgākā peles un grauzēju tieksme ir kļuvusi nepārvarama.
  5. Šīs sugas putnu skaits ir diezgan augsts - pasaulē ir gandrīz 2 miljoni cilvēku.
  6. Cilvēks novērtē vijoleli, jo putns nogalina grauzējus, kuri ēd sēklas. Pirms kāda laika dziedātāji bija uz izzušanas robežas, jo putns ir jutīgs pret pesticīdiem, kas saindē grauzējus. Pēc pesticīdu lietošanas aizlieguma putnu populācija ātri atjaunojās.
  7. Zinātnieki norāda, ka pilsētās cāļu skaits ir mazāks. Dabā cāļi vairāk izšķīst, par 30-40%.

Kestels mīl nokārtot augstus torņus, uz augstceltņu un zvanu torņu jumtiem. Slavenākais pāvu pāris ir atradis patvērumu Vestminsteras parlamenta tornī Lielbritānijā. Viņi neuzdrošinājās izraidīt putnus, viņi kļuva par miera un stabilitātes simbolu.

Video: Kestrel Falcon (Falco tinnunculus)